Počasí dnes10 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Kraj žádá vládu o změnu priorit očkování proti covid-19

V Karlovarském kraji pokračuje očkování proti nemoci covid-19 prioritní skupiny 1a, která zahrnuje hlavně zdravotníky a seniory nad osmdesát let. Podle Josefa Märze (VOK), uvolněného krajského zastupitele pro oblast zdravotnictví, jsou k dispozici vakcíny od společnosti Pfizer a nově i AstraZeneca.

„Dodávky od společnosti Pfizer běží bez problémů. Moderna má v tomto týdnu bohužel výpadek.  AstraZeneca dorazila a bude směřována k očkování priority 1a. Dle plánu bylo otevřeno očkovací místo v Ostrově, které je zaměřeno prioritně na seniory,“ uvedl Josef März.

Ten společně s vedením kraje požádal vládu a centrální řídící tým, zda by nezvážil změny priorit v očkování vzhledem k postižení okresů Cheb a Sokolov.

„Bohužel na tuto žádost nemáme zatím žádnou odezvu,“ pokračuje zastupitel.

Očkování tak stále pokračuje v prioritě 1a, a to především seniorů. Dochází k otevírání nových termínů a přeobjednávání seniorů 80+ z pozdějších termínů na tyto nově otevřené. „Dále se očkuje v pobytových sociálních službách a vězeňské službě. Zdravotníci, kteří byli osloveni a v první vlně měli zájem o očkování, již byli naočkováni minimálně první dávkou,“ dodává Josef März s tím, že vedení kraje má zjištěnu i kapacitu nově zařazených domů s pečovatelskou službou tak, aby mohla být také postupně proočkována.

Vedle očkování, běží v kraji i testování. O víkendu bylo opět otevřeno mobilní odběrové místo v Pomezí nad Ohří, které bude vzhledem k opatřením v Německu fungovat i nadále NONSTOP do středy 17. 2. 2021, 20:00 hodin.

„Jeho fungování zajistí HZS Karlovarského kraje a společnost zajišťující odběry. O dalším provozu odběrového místa budeme informovat," sdělila Jana Pavlíková, mluvčí Karlovarského kraje.

Dnes v kraji také zahájí činnost tři mobilní testovací týmy hasičů a dva stacionární armádní.

„Týmy hasičů budou testovat jak na zmíněném Pomezí, tak ve věznicích a především mají zajistit testování zaměstnanců firem s méně než 50 zaměstnanci v uzavřených okresech Sokolov a Cheb,“ vysvětluje Oldřich Volf, náměstek ředitele Hasičského záchranného sboru Karlovarského kraje s tím, že armádní týmy budou mít zázemí v sokolovském klášteře a v chebském kulturním středisku Svoboda.

Testy a další vybavení těmto týmům poskytne Karlovarská krajská nemocnice. „Kraj počítá s tím, že by v případě potřeby vybavil hasiče i vojáky v odběrových místech ochrannými prostředky. Testování zaměstnanců firem považuji za zásadní, pokud chceme zachovat práci v jednotlivých provozech a zabránit komunitnímu šíření nákazy. Jednotlivé firmy postupně dodávají údaje o tom, kteří zaměstnanci by měli testování podstoupit. Řešíme to i ve spolupráci s Krajskou hospodářskou komorou,“ uzavřel hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek (STAN).

Ohodnoť článek

Autoři | Foto drbna.cz

Štítky očkování, testování, Karlovarský kraj, covid-19, Josef März, Pfizer, AstraZeneca, Cheb, Sokolov, Ostrov, Petr Kulhánek, Jana Pavlíková

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj žádá vládu o změnu priorit očkování proti covid-19  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.