Počasí dnes17 °C, zítra17 °C
Čtvrtek 9. května 2024  |  Svátek má Ctibor
Bez reklam

Situace je vážná, vláda chce zatáhnout za záchrannou brzdu

Karlovarský a Královehradecký kraj bude předmětem dnešního dopoledního jednání vlády. Ta se chystá výrazně omezit pohyb v nejpostiženějších okresech. Na Karlovarsku je to okres Sokolov a Cheb. Hejtman Karlovarského kraj Petr Kulhánek (STAN) nutnost opatření chápe, ale varuje před paralyzováním života v kraji.

"Rámcově by mělo jít o intenzivní používání a vymáhání ochranných osobních pomůcek, ať už ve veřejném prostoru, v MHD, budovách, obchodech nebo zaměstnání. Je to omezení kontaktů mezi lidmi na nejnižší možnou úroveň a omezení mobility. To se ale nebude týkat dojezdu do zaměstnání, zajištění základních životních potřeb, případně návštěvy zdravotnických zařízení," předpokládá Petr Kulhánek.

Co se týká omezení mobility, tak zde se diskutuje o možnostech uzavření přístupu do postižených krajů, případně okresů. Podle vedení kraje je ale důležité zajistit, aby nastavená pravidla byla jednak realizovatelná a také vymahatelná. A právě s vymahatelností opatření by mohl mít kraj velký problém, neboť by na to personálně patrně nestačil.

Jednou z variant, která totiž může nastat, jsou například hlídkující policisté na silnicích, kteří by kontrolovali, za jakým účelem lidé cestují. Úplné zavření všech cest v kraji je nereálné.

"Je třeba vzít v potaz možné přínosy proti tomu, abychom neochromili život v kraji a abychom byli schopni ta opatření zabezpečit," doplnil Petr Kulhánek, který očekává, že kraj bude žádat stát o posily, které by na dodržování opatření dohlížely.

Na mimořádnou situaci by se podle Tomáše Lindy, předsedy Hospodářské komory Karlovarského kraje měli připravit i podnikatelé. „S ohledem na aktuální pandemickou situaci v našem regionu, se nejspíš v okresech Cheb a Sokolov velmi výrazně zpřísní podmínky pro možnost pohybu obyvatel kraje a fungování podnikatelských subjektů. Zároveň by se měla zavést další přísnější hygienická opatření spočívající v používání ochranných prostředků a možná i nutnosti testování,“ varuje Tomáš Linda na facebooku a nabádá podnikatele, aby brali veškeré informace v potaz při plánování dalších aktivit. „Je možné, že opatření budou trvat i několik následujících týdnů,“ dodal předseda.

Již v úterý odpoledne vydal hejtman kraje výzvu, ve které žádal obyvatele o co největší omezení mobility a dodržování hygienických a epidemiologických nařízení. Situace v Karlovarském kraji se již zhruba týden zhoršuje a počet nakažených se drží nad šesti tisíci nemocných. Navíc se v posledních dnech zvýšila úmrtnost. „Za poslední tři dny zemřelo v Karlovarském kraji v souvislosti s koronavirem padesát sedm lidí. Počet aktuálně nemocných k včerejšímu večeru dosahuje čísla 6400. Nejvíce nemocných je na Chebsku 2471, dále pak na Sokolovsku, kde evidujeme 2169 případů a na Karlovarsku 1760 případů,“ uvedla Michaela Zajíčková, mluvčí krajské hygienické stanice.

Problém Karlovarského kraje ale zdaleka není jen v počtu aktuálně nakažených. Tím daleko větším a dlouhodobějším je nedostatek zdravotnického personálu a volných lůžek v nemocnicích. Každý den probíhají transporty pacientů do různých nemocnic v České republice. „Pacienti jsou nejčastěji transportováni letecky armádním vrtulníkem i pozemně do Plzeňského, Středočeského, Jihočeského kraje nebo do Prahy,“ vysvětlil mluvčí Karlovarské krajské nemocnice Vladislav Podracký.

Transporty pacientů probíhají nejčastěji z nemocnice v Chebu a Sokolova. „Problém je v tom, že zajistíme transport například patnácti pacientů, ale jednadvacet jich přijmeme,“ dodala mluvčí sokolovské nemocnice Markéta Singerová.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto facebook.com

Štítky omezení pohybu, Sokolov, Cheb, vláda, Karlovarský kraj, hejtman, covid-19, Petr Kulhánek, Starostové a nezávislí, Královéhradecký kraj, nemocnice, pacient, Tomáš Linda, Krajská hygienická stanice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Situace je vážná, vláda chce zatáhnout za záchrannou brzdu  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.