Počasí dnes11 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Situace v chebské nemocnici je podle primáře interny kritická, poslanec žádá vládu o urychlenou pomoc z Německa

, aktualizováno 10. ledna 2021, 8:00

Poslanec Petr Třešňák (Piráti) odeslal dopis s žádostí ministru zdravotnictví Janu Blatnému (za ANO), kterého informuje o situaci v chebské nemocnici. Tam údajně již nejsou volná intenzivní lůžka a personál musí rozhodovat, komu poskytne intenzivní péči a koho ponechá na standardním oddělení.

„Dle sdělení primáře interny Karlovarské krajské nemocnice v Chebu již není jediné volné intenzivní lůžko a personál je nucen již selektovat pacienty, které umístí na intenzivní péči a které ponechají na standardním oddělení prakticky s těžkým covidovým zápalem plic,“ cituje Petr Třešňák v dopise primáře interny.

Poslanec a místopředseda Výboru pro zdravotnictví Petr Třešňák dále popisuje i neutěšenou situaci ohledně personálu nemocnice. „V danou chvíli není k dispozici sesterský personál na interním oddělení s 30 lůžky obsazenými covidovými pacienty v kritickém stavu,“ pokračuje dále poslanec v dopise.

Cílem jeho iniciativy je přimět vedení České republiky k tomu, aby oficiálně požádalo o výpomoc spolkové země Bavorsko a Sasko. O této pomoci jednal už na jaře i na podzim bývalý hejtman Karlovarského kraje Petr Kubis (ANO) a v tomto týdnu ji předjednal i nový hejtman Petr Kulhánek (KOA). Vláda ale toto rozhodnutí nechce učinit a ujišťuje, že se o pacienty z Karlovarského kraje postarají v ostatních regionech.

Vedení Karlovarského kraje hledalo možnosti navýšení počtu covidových lůžek celý týden. Tam kde se počty daly zvýšit, docházelo k takzvané reprofilaci lůžek, tedy uvolnění lůžek z jiných oddělení ve prospěch těch covidových. „Problém je ale v nedostatku personálu, který hledáme všude možně. Například i v lázeňských zařízeních a hotelích,“ uvedl v týdnu Josef März (VOK), uvolněný krajský zastupitel pro oblast zdravotnictví, který upozorňoval na to, že v Chebu chybí deset sester a dva lékaři.

Aktuální situaci v chebské nemocnici popsal i mluvčí Karlovarské krajské nemocnice (KKN spravuje karlovarskou a chebskou nemocnici)  Vladislav Podracký"Situace v obou nemocnicích KKN je velmi složitá a už týden se pohybujeme na hranici kapacit intenzivní covidové péče. V uplynulých dnech jsme ji proto řešili formou převozů pacientů například do Prahy nebo Plzně, a došlo také na restrukturalizaci intenzivní péče v Chebu, kde byla vyčleněna chirurgická JIP pro covid. Personál tak jednak posílí stávající zaměstnance covidové jednotky a zároveň, pokud to personální situace dovolí, tak přibude až pět dalších intenzivních lůžek pro péči o covidové pacienty. Pacienti kteří budou potřebovat chirurgickou intenzivní budou převáženi do Karlových Varů. Pokud by i poté došlo na naplnění kapacity, budeme to operativně řešit například další restrukturalizací lůžkové péče. Nicméně v první řadě má primář oddělení možnost požádat o převoz pacientů do jiných zdravotnických zařízení, která aktuálně disponují volnou kapacitou."

I na dopis Petra Třešňáka reagoval podle radního Karlovarského kraje Roberta Pisára (STAN) ministr zdravotnictví opakovaným slibem, že Karlovarskému kraji pomohou zařízení z jiných regionů. „Dokud to prý budeme zvládat v ČR, odmítá ministr žádat o pomoc v Německu. Snad ví, co dělá a říká,“ poznamenal Robert Pisár.

Situace v Karlovarském kraji se stále zhoršuje. Včera večer v kraji evidovali hygienici 3786 nakažených nemocí covid-19. Z tohoto počtu jich ale bylo 1765 právě na Chebsku, kde počet nemocných každý den výrazně stoupá. Na Sokolovsku bylo včera 1028 nemocných a na Karlovarsku 993. "Stoupl i počet zemřelých, kterých je aktuálně 310. Během soboty se hodně testovalo. Odebrali a vyhodnotili jsme 1010 testů, což je na první den víkendu opravdu vysoké číslo," uvedla mluvčí krajské hygieny Michaela Zajíčková.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto KKN

Štítky koronavirus, nákaza, Karlovarský kraj, Německo, ministr, Jan Blatný, nemocnice, Petr Třešňák, pacient, intenzivní péče, ANO 2011, Karlovarská krajská nemocnice, Česká pirátská strana

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Situace v chebské nemocnici je podle primáře interny kritická, poslanec žádá vládu o urychlenou pomoc z Německa  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.