Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Nemocnicím v Karlovarském kraji začíná chybět personál

Nemocnice v Karlovarském kraji začínají pociťovat nedostatek zdravotnického personálu. Důvodem je nárůst počtu zaměstnanců nakažených koronavirem i obecně vyšší nemocnost u nich nebo jejich dětí. S přibývajícím počtem nakažených v kraji přibývá i počet pacientů v nemocnicích a kapacity lůžek se blíží k hranici možností. Vyplývá to z informací od nemocnic v regionu.

Podle mluvčí firmy Penta Hospitals CZ Markéty Singerové mají nemocnice Penty v Sokolově a Ostrově do desíti nakažených zaměstnanců. Počty se ale každým dnem mění. V sokolovské a ostrovské nemocnici je také okolo 12 nakažených pacientů. "Situace není lehká, mezi zaměstnanci je i vyšší nemocnost nebo přecházejí na OČR (ošetřování člena rodiny, pozn. red.). Bojíme se i toho, že zavřou školy, a situace se zhorší. Museli jsme zavřít jeden sál a musíme například zdravotní sestry poskládávat z různých oddělení, aby jich bylo dostatek," řekla.

Pro své zaměstnance zřídilo vedení sokolovské nemocnice školku na hlídání dětí. V současné době je v zařízení okolo deseti dětí, v případě potřeby je nemocnice připravena navýšit kapacity. Podle mluvčí bude také vedení nemocnice žádat o výpomoc studenty ze střední zdravotnické školy, jako tomu bylo při první vlně epidemie koronaviru na jaře, a osloví i studenty lékařské fakulty.

Nemocnice v kraji využívají možnost, umisťovat nakažené pacienty s lehkým průběhem nemoci do Nemocnice Mariánské Lázně. I tam se ale kapacity podle ředitelky Veroniky Kropfreiterové rychle plní. "Máme 39 lůžek pro tyto pacienty a vyčlenili jsme jim jedno patro. Personál máme zajištěný, nikdo zatím není nakažený. Více pacientů ale už přijmout nemůžeme. Pokud se stav pacientů zhorší, přesouváme je zpět do nemocnic," řekla Kropfreiterová.

S přibývajícím počtem nakažených přibývá i pacientů v nemocnicích v Karlových Varech a Chebu. V Karlových Varech již museli omezit plánované ortopedické operace. Podle mluvčího Karlovarské krajské nemocnice Vladislava Podrackého jsou sice kapacity dostačující, ale blíží se hranici možností. Nemocnice sice mohou pro nemocné s nemocí covid-19 vyčlenit další lůžka, ale bylo by to už na úkor dalších oddělení a nedostatku personálu.

V Karlovarském kraji je podle dnešních údajů krajské hygienické stanice aktuálně 928 nakažených covidem-19. Dosud se v kraji nakazilo 2138 lidí, 1141 se vyléčilo a 69 lidí s nemocí zemřelo.

Autoři | Foto facebook.com

Štítky ČR, koronavirus, Karlovarský kraj, nemocnice, pacient, COVID-19, Penta, Penta Hospitals CZ, pandemie covidu-19, Nemocnice Sokolov, Sokolov, Ostrov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nemocnicím v Karlovarském kraji začíná chybět personál  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.