Počasí dnes6 °C, zítra6 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Nákaza COVID-19 začíná velmi komplikovat život na Chebsku, šíří se v LDN i domovech pro seniory

Dnes přibylo na Karlovarsku 30 případů nákazy koronavirem. 25 případů je na Chebsku jeden na Sokolovsku a čtyři na Karlovarsku. Situace začíná být v některých zařízeních vážná. Nejstarším nakaženým v našem kraji je žena ve věku 93 let, nejmladším šestiměsíční chlapec.

Dnes bylo v Karlovarském kraji provedeno a vyhodnoceno 207 testů. Počet pozitivních testů stoupl o třicet případů na celkových 330. „Na Chebsku už počet pozitivních přesáhl 200 a situace je tady jedna z nejhorších v celé republice,“ uvedla mluvčí krajské hygienické stanice Michaela Zajíčková.

Šestnáct nových případů je u seniorů starších 65 let, jedenáct pozitivních bylo v kategorii od 25 do 64 let, dva mezi mládeží od 15 do 24 let a jeden případ je opět u dítěte mladšího pěti let.  Počet vyléčených stoupl o deset pacientů a je jich aktuálně 133. „Nákaza se dnes prokázala u pětadvaceti žen a pěti mužů,“ dodala mluvčí hygieny.

Velmi vážná situace je v Mariánských Lázních jak jsme informovali již odpoledne, nákaza pronikla i do místní nemocnice. Navíc roste počet nakažených ve zdejším léčebně dlouhodobě nemocných a první pozitivní lidé jsou i v domovech pro seniory v Chebu. Zařízení dělají vše potřebné pro ochranu ostatních. Zařízení okamžitě izolovala nakažené a provedla veškerá další opatření k ochraně pacientů, klientů i zaměstnanců.

„V minulém týdnu jsme vzhledem k vývoji situace nechali testovat klienty domovů pro seniory v Chebu týmem vedeným primářkou karlovarského Emergency MUDr. Dagmar Märzovou. Výsledky testů ukázaly pozitivitu u jednoho klienta v domově Skalka.  Už dříve také onemocněl jeden klient v domově Spáleniště,“ sdělil hejtman Karlovarského kraje Petr Kubis.

Kraj už v předstihu vytvořil krizové sety s ochrannými obleky, respirátory, brýlemi, štíty a rukavicemi.

„Nyní jsme jimi domovy zavezli. K dispozici mají i další ochranné prostředky, aby nedošlo k šíření nákazy. V domovech pracují profesionálové a já jsem přesvědčen, že situaci společně s klienty zvládnou. Budeme se snažit jim být nápomocni dodávkami ochranných prostředků a nadále jsme v kontaktu pro případ potřeby,“ uvedl hejtman Petr Kubis.

Současně s testováním klientů byly provedeny testy také u pracovníků všech pobytových zařízení sociálních služeb v regionu. Stejně tak rozhodl kraj o testech zaměstnanců všech 6 léčeben dlouhodobě nemocných.

 „V léčebně mariánskolázeňské nemocnice se objevila nákaza u pacientů i zaměstnanců, teď je to celkem 17 nemocných. Podle informací ze zařízení jsou pacienti izolovaní, s mírným průběhem nemoci bez teplot, jen s kašlem a všechno je pod kontrolou. I tam jsme dodali ochranné prostředky a dalšími ještě dozásobíme. Může ale dojít k nárůstu počtu nemocných, protože se čeká na výsledky testů části pacientů. Jsme připraveni řešit s vedením nemocnice v Mariánských Lázních případné možnosti úpravy provozu,“ vysvětlil krajský radní Jan Bureš.

 Zatím se nákaza tedy prokázala kromě LDN a DLP nemocnice Mariánské Lázně také v LDN Amica a Neso v Chebu, v zařízeních sociálních služeb pak v Domově pro seniory Tepelská v Mariánských Lázních, Toreal Královské Poříčí a v DPS Skalka a Spáleniště v Chebu. Situaci zvládají zatím ve všech zařízeních bez nutnosti omezení provozu.

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky koronavirus, nákaza, Karlovarský kraj, karanténa, okres Cheb, Léčebna dlouhodobě nemocných, domov pro seniory, infekční onemocnění, pacient, okres Sokolov, Cheb, Petr Kubis, Krajská hygienická stanice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nákaza COVID-19 začíná velmi komplikovat život na Chebsku, šíří se v LDN i domovech pro seniory  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.