Počasí dnes23 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Některé základní školy v Karlovarském kraji zdraží obědy, v průměru o čtyři Kč

V některých základních školách v Karlovarském kraji se od září zvýší ceny obědů. Týká se to hlavně škol v Sokolově a Ostrově, kde obědy zajišťují většinou soukromé firmy. V některých jiných školách zůstanou ceny obědů stejné jako v minulém školním roce. Jídelny kvůli zvýšené inflaci zdražovaly již dříve.

Vybrané školy v Sokolově budou mít od září nového dodavatele obědů. Fungovat pro ně bude jedna centrální vývařovna, kterou bude obsluhovat soukromá firma. Týkat se to bude ve městě čtyř škol. Obědy se pro děti zdraží v průměru o pět korun. Žáci od sedmi do desíti let zaplatí 37 Kč za oběd, žáci starší 15 let 41 Kč.

"Kromě toho, že tímto krokem město poskytne strávníkům chutnější a kvalitnější obědy a zajistí celoroční stravování dětí, ušetří město také nemalé finanční prostředky, které by muselo investovat do rekonstrukce školních jídelen. Ty se pohybovaly v řádech několika desítek milionů korun. Takto jdou náklady na vybavení kuchyně a jídelen za společností Primirest," řekl mluvčí sokolovské radnice Michal Švarc.

Ceny obědů v základních školách v Ostrově od nového školního roku zdraží o tři koruny. Nejmladší žáci zaplatí za oběd 38 korun, nejstarší 42 korun. Všechny tři školy v Ostrově mají jednoho soukromého dodavatele obědů, takže ceny jsou jednotné, řekl za ostrovskou radnici Petr Jakubes.

Oslovené základní školy v Karlových Varech od září se zvyšováním cen za obědy pro děti nepočítají. Za obědy rodiče žáků platí zhruba od 28 korun za nejmladší žáky až po 37 korun za ty nejstarší. Dražší jídla pak mají dospělí, obvykle učitelé ve škole nebo třeba důchodci a další strávníci, kteří nepatří mezi žáky nebo zaměstnance školy.

Podle vedoucích jídelen se úpravy cen odehrávaly spíš v minulých dvou letech. "Zatím zdražovat nebudeme. Ceny se snažíme držet," řekla vedoucí jídelny v Základní škole Jana Ámose Komenského v Karlových Varech Renata Utíkolová. Ceny na této škole patří mezi nejnižší, nejmladší žáci mají dotovaný oběd za 28 korun a ti nejstarší za 31 korun. Například v Chebu jsou ceny obědů někdy i o deset korun vyšší.

Hodnocení článku je 28 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Václav Votruba

Štítky školní jídelny, zdražování obědů, obědy pro děti, obědy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Některé základní školy v Karlovarském kraji zdraží obědy, v průměru o čtyři Kč  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.