Počasí dnes6 °C, zítra6 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Školáci se mohou těšit na klasické vysvědčení, slovní hodnocení není v plánu

Pandemie koronaviru vyhnala žáky ze škol a posadila je k počítačům, tabletům a mobilům. Místo takzvané prezenční výuky zažívají to, čemu se říká výuka distanční. A protože ji podle ředitelů oslovených škol zvládají děti dobře, není důvod měnit klasické známky za slova.

„Většina žáků spolupracuje se svými vyučujícími nejen při online komunikaci, ale pilně pracuje i na samostatných úkolech, projektech a cvičeních. Výrazně je online výukou prověřována i jejich schopnost plánovat si samostatně práci, komunikovat elektronickou podobou, udržet si ve své izolaci motivaci a přitom v omezené formě nadále plnit vzdělávací plány,“ uvádí Jan Matějovský, zástupce ředitele Základní školy v Mariánských Lázních – Úšovicích.  

Podle jeho dalších slov proto není problém hodnotit žáky klasickou známkou, zvláště pokud existuje portfolio jejich prací.

„Ty společně s výsledky prezentovanými během prezenčního studia většinou postačí k udělení známek a tedy k předání klasických vysvědčení,“ doplňuje zástupce ředitele, který ale připouští, že v určitých případech je možné, že na doporučení ministerstva školství přistoupí pedagogové ke slovnímu hodnocení.

Ke slovnímu hodnocení žáků se nechystají ani v na chebské čtvrté základní škole. I tady si děti domů odnesou klasické vysvědčení.

„V pololetí budeme vydávat opis z vysvědčení, na kterém bude hodnocení známkou. Slovní hodnocení budeme vydávat pouze ve výjimečných případech. Naprostá většina učitelů má dostatečné podklady pro hodnocení známkou,“ říká ředitel školy Miroslav Kříž.

Stejné hodnocení dostanou i žáci speciálních tříd. „Máme v každém ročníku jednu speciální třídu a podle § 16 se tyto třídy vzdělávají prezenčně. I tito žáci mají tedy dostatek známek pro objektivní hodnocení,“ dodal ředitel chebské základní školy.

A podobný postup, tedy klasické vysvědčení volí i na Základní škole Krušnohorská v Karlových Varech. „Pololetní hodnocení proběhne dle školního řádu, tedy formou klasifikačních stupňů,“ sdělil stručně ředitel školy Josef Šrámek.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto drbna.cz

Štítky vysvědčení, školy, hodnocení, Karlovarský kraj, pandemie covidu-19, základní škola, Miroslav Kříž, Mariánské Lázně, Úšovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Školáci se mohou těšit na klasické vysvědčení, slovní hodnocení není v plánu  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.