Počasí dnes16 °C, zítra12 °C
Úterý 22. října 2024  |  Svátek má Sabina
Bez reklam

Chodov kvůli hrozícímu propadu kolektoru zavřel pro dopravu Staroměstskou ulici

Město Chodov kvůli hrozícímu propadu kolektoru s horkovodem pod náměstím omezilo vjezd pro nákladní i osobní dopravu do Staroměstské ulice. Po provizorním vyztužení bude vedení města zvažovat, jak se zhruba 300 metrů dlouhým podzemním vedením tepla a teplé vody naložit do budoucna.

„Částí náměstí vede kolektor, ve kterém je horkovodní vedení pro teplo a teplou vodu, je z panelů a ty byly podle názoru statika v 70. letech vyrobeny s vadou, měly nedostatečnou betonovou krycí plochu a jejich statická nosnost je v tuto chvíli nejistá. Po prohlídce minulý týden nám statik doporučil vyloučit veškerou dopravu, což jsme udělali, zamezili jsme tam vjezdu vozidel," řekl starosta Chodova Patrik Pizinger (Místní). Část pěší zóny před městským úřadem, cukrárnou a před bývalou školou je proto nyní zcela uzavřená nízkými betonovými zátarasy a dopravním značením.

Do nekvalitního materiálu kolektoru pravděpodobně spoustu let zatéká. Radnice nechala podle starosty před pěti lety zabezpečit stropní konstrukce kolektoru. Nyní hrozí vyvalení jeho bočních stěn. Následovat proto bude podrobná prohlídka a navržení opatření, která zamezí další destrukci kolektoru. Rychlým provizorním řešením je výdřeva kolektoru, která si podle Pizingera vyžádá jen drobnou investici, a město tím získá čas pro nalezení dalšího postupu. Zákaz vjezdu vozidel do Staroměstské ulice ale potrvá, betonové zátarasy by později mohly nahradit například estetičtější květináče. Pohyb chodců nad kolektorem je podle radnice bezpečný.

„V následujících letech se budeme muset rozhodnout, co s tím kolektorem jako takovým, jestli jej pro uložení horkovodních trubek vůbec v tomto rozsahu potřebujeme. S tím souvisí i otázka budoucnosti zásobování města teplem," doplnil starosta. Hlavní otázkou tedy bude to, zda kolektor vůbec opravovat a zachovat, zda jej nechat odstranit anebo hledat úplně jiná řešení. Před lety si město nechalo zpracovat návrh ceny za výstavbu nového kolektoru a podle Pizingera vyšla částka kolem 30 milionů korun.

Chodov se zhruba 13 500 obyvateli má horkovod v tomto rozsahu pouze právě kolem náměstí. Vede z ulice Dukelských hrdinů k radnici v Bezručově ulici. Ve zbytku města je horkovod v bezkanálovém vedení nebo podle slov starosty jen s malými kanálky bez kolektoru. Podle mluvčího města Martina Poláka není zásobování obchodů ve Staroměstské ulici omezené, vjezd je tam možný z její spodní části.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto se svolením Města Chodov

Štítky správa, teplo, automobilová, Chodov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Chodov kvůli hrozícímu propadu kolektoru zavřel pro dopravu Staroměstskou ulici  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.