Počasí dnes14 °C, zítra13 °C
Úterý 1. října 2024  |  Svátek má Igor
Bez reklam

Nový majitel Poštovního dvora v K. Varech jej chce znovu oživit

Historický Poštovní dvůr v Karlových Varech změnil majitele. Koupila jej rodinná firma Vánoční dům s. r. o. , která v Karlových Varech provozuje Vánoční dům a Muzeum medvídků. Jednatelkou firmy je Jiřina Regietová. Noví majitelé chtějí objekt z konce 18. století zachránit před dalším chátráním a opět jej otevřít pro veřejnost jako místo pro společenské akce. Vzniknout zde má i muzeum zvonků, informovala firma v tiskové zprávě. Náklady na koupi objektu neuvedla.

Poštovní dvůr byl postaven v roce 1781 v klasicistním stylu, roku 1810 byl přestavěn ve stylu empír. Je kulturní památkou. Původně poštovní dvorec s přepřahací stanicí se později stal významným společenským místem lázeňského města s hudebním sálem. V posledních letech ale objekt měnil majitele a spíše chátral.

„Naším cílem je uchovat jeho historický odkaz pro budoucí generace. Plánujeme tuto cennou památku chránit a zároveň ji připravit pro moderní využití, které obohatí kulturní a společenský život města. Plánujeme zde pořádat koncerty, výstavy, nabídnout tyto překrásné prostory ke konferenčním a prestižním firemním událostem. Školám nabídneme možnost pronájmu pro předávání maturitních vysvědčení či promoce," slibují noví majitelé.

Součástí Poštovního dvora má být také muzeum, kde se návštěvníci budou moci seznámit s historií objektu, ve kterém byla například i evropská premiéra Dvořákovy symfonie z Nového světa. Bude zde umístěno také muzeum zvonků v ČR. Obnovit by se zde měla i kavárna.

„Zároveň bychom rádi navázali spolupráci s městem Karlovy Vary a Karlovarským krajem, aby i tato dlouhá léta upozaděná památka byla přínosem pro občany města i celého regionu a v neposlední řadě pro lázeňské hosty. Těšíme se rovněž, že tento prostor bude hrát důležitou roli během Mezinárodního filmového festivalu," plánuje nový vlastník.

Festival v minulosti Poštovní dvůr využíval pro některé akce, například koncerty, akce pro filmové profesionály nebo pro média. Noví majitelé ale musí začít renovací objektu. Podle tiskové zprávy by měla respektovat architektonický a historický ráz budovy.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto se svolením NPÚ

Štítky ČR, reality, kultura, muzea, Karlovy Vary, FOTO

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nový majitel Poštovního dvora v K. Varech jej chce znovu oživit  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.