Počasí dnes13 °C, zítra18 °C
Pondělí 16. září 2024  |  Svátek má Ludmila
Bez reklam

Mrazy a bouřky způsobily podle pojišťovny zemědělcům škody za 650 milionů

Jarní mrazy a silné bouřky letos už způsobily zemědělcům škody za více než 650 milionů korun. Vyplývá to z dat Generali České pojišťovny, která pojišťuje dvě třetiny českých zemědělců. Mráz letos podle ní zanechal na ovoci, zelenině a řepce nejvyšší škody za posledních 18 let. Čísla se můžou zvýšit, úrodu budou zhodnocovat další pěstitelé ovoce a vinné révy.

„Celkový počet pojistných událostí je 1140. V případě jarních mrazů máme nahlášeno 142 pojistných událostí za 113 milionů korun. Jde o nejhorší čísla od roku 2006. V případě krupobití stačily pouhé dva týdny na přelomu června a července, během nichž jsme zaregistrovali 530 škod za 380 milionů korun," řekla dnes novinářům na agrosalonu Země živitelka v Českých Budějovicích manažerka zemědělského pojištění Generali České pojišťovny Alena Stiborová.

Jarní mrazy se sice objevily v podobné době jako v minulých letech, ale kvůli předchozímu teplému počasí na jaře byly plodiny ve výrazně pozdější fázi svého vývoje. Navíc byly velmi nízkým teplotám vystaveny dlouhou dobu. „Mrazy, které poškodily plodiny zejména v období mezi 15. až 28. dubnem a na začátku května, způsobily nejvíce škod za patnáct let,“ sdělila Stiborová. Mezi poničenými porosty dominovaly zejména ovoce, jahody, borůvky, mák, vinná réva, zelenina, cukrovka a také řepka ozimá, u které mrazy způsobily mnohdy snížení výnosu o více než 30 procent. Celková poškozená plocha jarními mrazy jen u klientů Generali České pojišťovny dosáhla 4500 hektarů.

Krupobití letos podle Stiborové postihlo přes 78 000 hektarů. Objevilo se zejména na přelomu června a července, kde během dvou týdnů přineslo 530 škod za 380 milionů korun. „Opakující se extrémní bouřky do poloviny srpna zatím našim klientům způsobily 817 škod v odhadované výši 524 milionů korun,“ dodala. Krupobití nejvíce ničilo úrodu řepky, obilnin, luskovin, brambor, máku a také cukrovky.

Počasí letos způsobilo škody zemědělcům opakovaně. Ve 226 případech měli zemědělci více než jednu škodu na plodinách. Z toho v 70 případech to byly tři a více škod. Jednoho farmáře postihlo dokonce devět pojistných událostí ze základního pojištění, jako jsou kroupy, vichřice, záplava, povodeň nebo mráz, dodala Stiborová.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky zemědělství, počasí, Země živitelka, škody, Generali Česká pojišťovna

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mrazy a bouřky způsobily podle pojišťovny zemědělcům škody za 650 milionů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.