Počasí dnes11 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Zmatečnost a nesmyslnost požadavků. Podnikatelé si stěžují na byrokracii při podávání žádostí o pomoc

Žádali jste o podporu státu v programech COVID I nebo COVID II? Pokud ano, možná máte stejné zkušenosti, jako řada žadatelů. Na nepřesně uváděné požadavky, dlouhé čekání na vyjádření úřadů, složité formuláře a zbytečnou byrokracii si stěžují podnikatelé, kteří již svou žádost podali. Za pravdu jim dává také Hospodářská komora i Svaz obchodu a cestovního ruchu.

Žadatelé čekají i týdny na odpověď, nemají žádnou zpětnou vazbu, přichází jim pouze standardizovaný e-mail o potvrzení přijetí žádosti. „Za rychlou půjčku na překlenutí těžkého období způsobeného nařízením vlády to tedy rozhodně nepovažuji,“ uvedl prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý.

Podnikatelé navíc podle svých slov čelí zbytečné administrativě a složitým formulářům žádostí a příloh. „Jakou budou mít relevanci data, která jsou požadována vyplnit na další tři roky dopředu? Pokud někdo potřebuje obratem řešit hotovost na úhradu závazků a mezd, je takové administrativní cvičení postradatelné,“ poznamenal Dlouhý s tím, že podnikatelé teď potřebují jednoduchá řešení, ne byrokracii.

A pokud se podnikatelé prokoušou složitými formuláři, které odešlou, může je nemile potěšit odpověď, která sice prozrazuje, že jejich žádost nebyla přijata, ale už ne z jakého důvodu. Přicházejí tak o šanci napravit svou chybu v některém z dalších kol. Žadatelé jsou navíc podle komory hodnoceni dle jejich bonity a tak dochází k vyřazení těch, kteří v současné době negenerují tržby. 

Podnikatelé také připomněli, že Českomoravská záruční a rozvojová banka stíhá vyhodnotit asi 100 žádostí v programu COVID I týdně. Tímto tempem by trvalo vyhodnocení žádostí jen v programu COVID I, kterých je přes 3200, déle než půl roku.

„V oblasti pomoci ekonomické, začínáme ale výrazně zaostávat za ostatními státy. Zahráváme si tím s budoucností českých středních průmyslových podniků, nemluvě o oblasti služeb, cestovního ruchu a hotelnictví,“ uvedl prezident hospodářské komory.

Podle informací komory se Německo nebo Rakousko rozhodly podpořit ekonomiku patnácti a někdy i více procenty HDP, což by v tuzemských podmínkách odpovídalo více než 700 miliardám korun. Vláda však zatím poskytla podporu ve výši zhruba sedminy této částky.

„Důležité ale je, co se stane po Velikonocích. Majitelé i zaměstnanci obchodů musí mít jasno v tom, jak bude stát postupovat v dalším otevírání obchodů a služeb, aby mohli činit zodpovědná rozhodnutí a s dostatečným předstihem plánovat,“ uzavřel prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáš Prouza.

Ohodnoť článek

Foto Roman Kořinek

Štítky Hospodářská komora, Dlouhý, Prouza, pomoc, podnikatel, COVID-19, Svaz obchodu a cestovního ruchu České republiky, Vladimír Dlouhý, Velikonoce, Tomáš Prouza, Německo, Rakousko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zmatečnost a nesmyslnost požadavků. Podnikatelé si stěžují na byrokracii při podávání žádostí o pomoc  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.