Počasí dnes18 °C, zítra24 °C
Neděle 7. července 2024  |  Svátek má Bohuslava
Bez reklam

Ministerstvo chce ještě v létě vyhlásit záměr na vznik CHKO Krušné hory

Ministerstvo životního prostředí zřejmě ještě v létě vyhlásí záměr na vyhlášení Chráněné krajinné oblasti (CHKO) Krušné hory. Agentura ochrany přírody a krajiny (AOPK), která proces připravuje, dospěla s naprostou většinou obcí ke kompromisu, jakých území by se budoucí CHKO měla dotknout. Pokud by CHKO Krušné hory byla vyhlášena, šlo by o největší CHKO v České republice s rozlohou okolo 1200 kilometrů čtverečních. Řekl to v Jáchymově ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL).

„AOPK vedl více než 100 jednání se zástupci samospráv a také s velkými vlastníky (pozemků). Celý tento proces předjednání děláme nad rámec zákona. Samozřejmě nejsme asi nikdy schopni zajistit stoprocentní soulad, ale na základě toho, že jsme se dohodli s celou řadou samospráv, které měly na začátku spíše odmítavý postoj, tak je patrné, že jsme k dohodě dospěli, a tudíž můžeme přistoupit k tomu formálnímu procesu vyhlašování," uvedl Hladík.

Při jednáních o rozsahu CHKO obce nejčastěji požadovaly, aby se netýkala jejich intravilánu nebo rozvojových lokalit. Tomu se snažila AOPK vyhovět. Podobný přístup měl například Jáchymov, který sice ochranu přírody podporoval, nechtěl ale, aby to omezilo rozvoj města. To se podle místostarostky Lady Baranek (nez.) nakonec povedlo dohodnout, takže CHKO se Jáchymova dotkne v přírodně cenných lokalitách, nikoli v samotném městě.

AOPK jednala se zástupci 67 obcí a měst a dvěma krajskými úřady, Karlovarského a Ústeckého kraje. CHKO Krušné hory by se měla rozpínat po celém vrcholu Krušných hor zhruba od Kraslic až po Petrovice, které chtějí, aby byly do chráněného území také zahrnuty.

Podle Hladíka by jednání s obcemi mohla být dokončena do několika týdnů. Už v létě by ale mohl být záměr formálně vyhlášen. Následně budou mít obce a všichni dotčení účastníci 90 dnů na zaslání svých vyjádření nebo výhrad. Po jejich zpracování by mohl jít návrh na vládu, která je orgánem, který CHKO vyhlašuje. Podle Hladíka by to mohlo trvat zhruba rok.

Ministr Hladík kromě jiného zdůraznil i to, že ochranu přírody mělo dosud v této oblasti na starosti 11 správních orgánu. Jejich roli by pak měl převzít jeden úřad správy CHKO.

I podle Petra Zemana, jednatele Skiareálu Klínovec, by tato změna mohla přinést zrychlení a zprůhlednění povolovacích procesů. Jak řekl, samotnou ochranu přírody největší rekreační areál v Krušných horách podporuje. I podle jejich průzkumu mezi návštěvníky je příroda jedním z důvodů, proč do areálu jezdí.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, příroda, vláda, CHKO, Krušné hory, AUDIO

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Roman Šimek

První kroky k tomu, aby se omezovala rekreační funkce lesa a volný přístup do lesa.

Čtvrtek, 4. července 2024, 22:38Odpovědět

Ministerstvo chce ještě v létě vyhlásit záměr na vznik CHKO Krušné hory  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.