Počasí dnes20 °C, zítra20 °C
Sobota 21. září 2024  |  Svátek má Matouš
Bez reklam

Potravinová banka otevřela v Karlovarském kraji nový centrální sklad

Potravinová banka Karlovarského kraje otevřela v Královském Poříčí na Sokolovsku nový centrální sklad. Pětinásobně tak vzrostla kapacita jejích skladovacích prostorů a vzniklo dostatečné zázemí pro její pracovníky.

Sklad je bývalá jídelna bývalé střední školy. Tuto budovu jsme odkoupili od obce Královské Poříčí za tři miliony. Celkem projekt rekonstrukce vyšel na 27,481.000 korun, a to i včetně víceprací," uvedl při slavnostním otevření ředitel banky Milan Hloušek. Peníze na vybudování centrálního skladu čerpala Potravinová banka z největší části z Fondu udržitelnosti Operačního programu životního prostředí, necelými dvěma a půl milionu korun přispěl i Karlovarský kraj.

Hloušek doplnil, že potravinová banka větší skladovací prostory velmi potřebovala. Z dosud využívaných 200 metrů čtverečních má nyní skladovací plochu o rozloze téměř 1000 metrů čtverečních. Rekonstrukce bývalého středoškolského objektu trvala necelé dva roky. Po tuto dobu se ukázaly stávající sklady v Sokolově a Citicích značně kapacitně nedostačující. Kompletně opravená budova s novou střechou, novými podlahami, okny i elektroinstalací nabízí dostatečné zázemí pro zaměstnance, snazší dostupnost pro příjem a výdej materiálu a dobré podmínky pro samotný provoz. Sklad, jehož stěhování trvalo dva měsíce, je vybavený regály a mrazicími boxy. Podle Hlouška se v minulosti stávalo, že musela banka odmítat objemnější dary potravinové pomoci kvůli nedostatečné skladovací kapacitě.

Potravinová banka pořádá pravidelné sbírky potravin a hmotné pomoci. Zatímco loni na jaře při ní lidé darovali 9,6 tuny zboží, na podzim to bylo dokonce rekordních 14,1 tuny, při letošní jarní sbírce darovali 12,3 tuny potravin a drogistického zboží. Kromě tradičních dodavatelů a přispěvatelů, mezi které se řadí i obchodní řetězce v regionu, má banka také pravidelné odběratele. Pracovníci banky jsou připraveni i na mimořádné události, ukázaly to covidová i uprchlická krize, kdy dary pomáhaly běžencům z Ukrajiny. Provoz potravinové banky je financován s podporou Karlovarského kraje, některých měst a obcí a soukromých subjektů i neziskových organizací.

Potravinovou banku Karlovarského kraje založily v roce 2015 regionální neziskové a charitativní organizace Pomoc v nouzi, Armáda spásy a Farní charita. Hmotnou pomoc, potraviny i nápoje z banky odebírají organizace, jako je Člověk v tísni nebo SOS dětské vesničky. V současnosti se o chod banky dosud staralo deset lidí, s větším skladem bude ale potřeba více pracovníků, jelikož potravinovou pomoc v kraji, který má přibližně 280.000 obyvatel, potřebuje podle ředitele stále hodně lidí. Zatímco v roce 2021 evidovala banka 7300 klientů, o rok později jich bylo už 19 700. Nejčastěji jde o rodiny s dětmi a seniory, podíl na tom má i uprchlická vlna z válkou zasažené Ukrajiny.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Petr Kulhánek

Štítky ČR, sociální, potraviny, Karlovarský, FOTO, AUDIO

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Potravinová banka otevřela v Karlovarském kraji nový centrální sklad  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.