Počasí dnes22 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Nezaměstnanost v Karlovarském kraji zůstala v březnu na 4,6 procenta

Podíl nezaměstnaných v Karlovarském kraji zůstal v březnu na 4,6 procenta. V evidenci Úřadu práce ČR bylo na konci měsíce 9431 uchazečů. Volných míst proti předchozímu měsíci ubylo, zaměstnavatelé jich nyní nabízejí 5342 vyplývá z dnes zveřejněných údajů Úřadu práce ČR. Nezaměstnanost ve všech krajích ČR mírně klesla.

„Díky mimořádně teplému počasí se do celorepublikového vývoje nezaměstnanosti v březnu již výrazně promítly začínající sezonní práce, například ve stavebnictví. K podnikání se také začaly vracet osoby samostatně výdělečně činné, které v zimě přerušily činnost a zvolily evidenci na úřadu práce. Máme sice nejnižší nezaměstnanost v EU, stagnuje ale počet evidovaných volných míst, který zůstal už čtvrtý měsíc po sobě prakticky stejný a který je stále nižší než počet uchazečů o zaměstnání v naší evidenci," uvedl generální ředitel Úřadu práce ČR Daniel Krištof.

Podíl nezaměstnaných zůstal na stejné hodnotě na Chebsku (3,6 procenta) a Sokolovsku (5,6 procenta). Na Karlovarsku klesl o 0,1 procentního bodu na 4,7 procenta.

Na Chebsku, kde je nezaměstnanost dlouhodobě nejnižší, bylo ke konci března 2319 evidovaných nezaměstnaných, na Karlovarsku to bylo 3777 uchazečů o práci a na Sokolovsku, které má naopak dlouhodobě nejvyšší nezaměstnanost v kraji, eviduje Úřad práce ČR 3335 uchazečů o zaměstnání.

Nabídka volných míst je i nadále v kraji nerovnoměrně rozložená. Na Chebsku firmy nabízejí 3036 volných míst, na Karlovarsku jich je 1352 a na Sokolovsku je nabídka nejnižší, jen 954 volných míst. Na jedno volné místo tak na Chebsku připadá 0,8 uchazeče, zatímco na Karlovarsku a Sokolovsku je uchazečů více než volných míst, na Karlovarsku na jedno míst připadá 2,8 uchazeče a na Sokolovsku je to 3,5 uchazeče na jedno místo.

Počet lidí v evidenci pracovních úřadů zahrnuje i nezaměstnané, kteří nemohou okamžitě nastoupit do práce. Jsou to například lidé na rekvalifikačních kurzech, nezaměstnané ženy na mateřské dovolené, vězni nebo nezaměstnaní v pracovní neschopnosti. Takzvaných dosažitelných uchazečů o zaměstnání ve věku od 15 do 64 let, kteří mohli ihned nastoupit do práce, bylo v Karlovarském kraji v březnu 8684.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky nezaměsntanost, karlovarský kraj, práce, úřad práce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nezaměstnanost v Karlovarském kraji zůstala v březnu na 4,6 procenta  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.