Počasí dnes18 °C, zítra21 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Opravy Zámeckých lázní ve Varech budou stát miliony korun

Město Karlovy Vary převzalo zpět od nájemce do své správy Zámecké lázně. Objekt sloužil jako lázeňské zařízení, ale od roku 2020, kdy začala platit protiepidemická opatření, byl mimo provoz. I to se na jeho stavu podepsalo. Opravy přijdou na miliony korun, úpravy pro rozšíření služeb pak asi na 20 milionů korun, řekl dnes novinářům náměstek primátorky Miroslav Vaněk (Karlovaráci).

"Jsou ve stavu, kdy je nutná okamžitá investice ve výši asi dvou milionů korun, abychom dodrželi technické normy a další požadavky na to, aby lázně mohly být provozovány. Ale některá poškození jsou taková, že podle vyjádření znalce bude potřeba asi šesti milionů korun, aby se objekt dostal do stavu jako před covidem," popsal Vaněk.

Objekt byl přestavěn v letech 2000 a 2001 nákladem 132 milionů korun, které investoval nájemce - společnost Zámecká kolonáda a. s., (později Zámecká kolonáda, s. r. o.). Statutární město Karlovy Vary má ve firmě obchodní podíl 10 procent a firma EDEN Hotels s. r. o. 90 procent.

Jenže kvůli změně klientely už před pandemií a zejména pak po jejím odeznění a válce na Ukrajině přestaly být Zámecké lázně pro nájemce přínosem. Vloni firma podala městu výpověď nájmu s tím, že technický stav objektu znemožňuje jeho užívání. Město to ale neuznalo, protože to podle něj nebyl důvod k výpovědi smlouvy. Vzhledem k tomu, že společnost od poloviny loňského roku neplatila nájemné, podalo město letos na jaře výpověď z oprávněného důvodu – neplacení nájemného. Výpovědní lhůta uplynula 30. září letošního roku a 2. října město protokolárně převzalo objekt od nájemce zpět.

Podle Vaňka je pro město prioritou oprava a znovuotevření lázní. Zatím se ozvali dva zájemci, kteří by o jejich fungování měli zájem. S nimi nyní začne radnice jednat o pronájmu a nutných investicích. Aby se Zámecké lázně uživily i v současné situaci, bylo by podle Vaňka nutné do nich přivést více komerčních služeb. Podle odhadů znalce to vyjde asi na 20 milionů korun investic.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Karlovy Vary

Štítky ČR, správa, stavby, lázně, Karlovy Vary

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Opravy Zámeckých lázní ve Varech budou stát miliony korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.