Počasí dnes21 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Stále více škol v Karlovarském kraji se hlásí ke stávce ve školství

Stále více škol v Karlovarském kraji se přidává k ohlášené stávce ve školství, která je naplánovaná na 27. listopadu. Obecně jim vadí snižování objemu peněz, které by měly jít do školství, což by mohlo způsobit snížení kvality výuky. Většina škol, která se do stávky příští týden zapojí, zcela zruší výuku. Jen někde zajistí náhradní výuku alespoň pro nejmladší žáky, vyplynulo z vyjádření zástupců škol.

Do úterního poledne se podle předsedy Českomoravského odborového svazu pracovníků ve školství za Karlovarský kraj Stanislava Kutálka připojilo v kraji 68 škol, další se přidávají. Zapojí se většinou celé školy, půjde tak o více než 1000 učitelů, nepedagogických pracovníků, ale i ředitelů. „Důvody stávky jsou snížení PHmaxů, teda snížení počtu hodin placených státem, některé moderní prvky výuky, jako je dělení hodin na různé předměty, by zmizely. A v neposlední řadě snížení mezd u nepedagogických pracovníků," řekl Kutálek.

Ke stávce se připojí například základní škola Dukelských hrdinů v Karlových Varech. Zaměstnanci na webu uvedli, že pokud se naplní avizované škrty počtu nepedagogických pracovníků, bylo by velmi těžké zajistit provoz škol. „Zničující úmysl drasticky snižovat počty asistentů pedagoga hází klacky pod nohy všem školám, které inkluzi berou jako svůj úkol a naučily se s ní pracovat. Škola, pedagogové budou muset zvládnout individuální přístup k těmto dětem, mnohdy bez podpory asistentů," napsali zaměstnanci rodičům.

Velkou podporu bude mít stávka školských zařízení v Chebu, kde se k ní připojí naprostá většina mateřských a základních škol. Podle informací městského úřadu už nyní pět ze sedmi základních škol ohlásilo, že na den zcela přeruší provoz. Základní škola na Malém náměstí přeruší úplně činnost na druhém stupni, u prvního stupně se bude snažit najít řešení například ve zkrácené výuce.

Také ze šesti mateřských škol ve městě se většina stávky aktivně zúčastní. Jen některé školky zajistí pro děti buď hlídání dětí nebo stravování. Ke stávce se nepřipojí jen Mateřská škola v Bezručově ulici. Nějakou formu zapojení do stávky plánuje i Dům dětí a mládeže Sova v Chebu.

Stále více škol se připojuje ke stávce také v Sokolově. Jako první se přihlásila základní škola Švabinského. Škola bude v tento den zcela uzavřená, a to bez zajištění dohledu nad žáky. „Postupně nám chodí informace z dalších škol a školek, které se chtějí ke stávce připojit. Všichni zaměstnanci se zapojí do stávky na MŠ Vrchlického, v provozu nebude ani ZŠ Rokycanova a o připojení ke stávce informuje na svém webu i ZŠ Běžecká," řekl mluvčí radnice Michal Švarc.

V Karlových Varech městské školy také stávku podporují, zapojí se ale méně razantním způsobem. Úplné uzavření provozu plánuje jedna základní škola, čtyři se ke stávce nepřipojí a ostatní ještě budou řešit případnou úpravu výuky podle zájmu samotných pedagogů se ke stávce připojit.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Základní škola v Bukovanech

Štítky ČR, školy, stávka, Karlovarský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stále více škol v Karlovarském kraji se hlásí ke stávce ve školství  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.