Počasí dnes23 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Prostranství pod hradem v Chebu obohatila lavička se sochou Hurvínka

Lavička s nejslavnější českou loutkou, Hurvínkem, zdobí prostranství v sousedství Písečné brány pod Chebským hradem. Vznikla v rámci třetího ročníku projektu participativního rozpočtu Mega nápady. Dílo je připomínkou toho, že v Chebu v letech 1960 až 1974 žil a tvořil významný loutkář a řezbář Gustav Nosek, tvůrce loutky Hurvínka.

„Naskytla se mi příležitost, že mi chebské muzeum nabídlo, abych vytvořil kopii Spejbla a Hurvínka. Přišlo mi to jako taková satisfakce, že bych se mohl nějak za tu možnost zavděčit," řekl autor návrhu a řezbář Igor Kukučka. „I když si Chebané myslí, že znají historii Chebu, tak o Gustavu Noskovi málokdy ví, i když tady máme třeba jeho bustu. Chtěl jsem udělat poctu Gustavu Noskovi," řekl autor.

Když Nosek pobýval v Chebu, pomáhal v Městské loutkové scéně, takzvané Myšárně, pro kterou vyráběl loutky. Mezi ně patřila například hmyzí kapela do hry Hurvínek mezi broučky. Známého loutkáře dnes v Chebu připomíná busta s pamětní deskou v Dlouhé ulici.

Sochu s lavičkou vyráběli autoři skoro dva roky. Dílo je tvořeno ze dvou proti sobě stojících laviček z pískovce, přičemž ve středu stojí válec. Původně měla být použita žula, materiál ale autoři nesehnali. Na válci stojí bronzová, sedmdesáticentimetrová socha Hurvínka. Podle tvůrce tak vznikl jakýsi uzavřený prostor, v němž si lidé mohou sednout, prohlédnout si a sáhnout na Hurvínka. Lavičku ještě autoři doplní o ceduli s věnováním Gustavu Noskovi a QR kód, kde si lidé budou moci přečíst informace o díle. Lavička s Hurvínkem vyšla na 360.000 korun.

Obyvatelé Chebu už do participativního rozpočtu zaslali 35 nápadů. Většinu z nich už radnice uskutečnila, čtyři chce mít hotové do konce roku. V Chebu už lidem slouží například veřejné piano, mega houpačka, stezka pro bosé nohy nebo kuličková dráha. Participativní rozpočet se těší velké oblibě mezi místními. Obdobný projekt, kde se mohou občané zapojit do rozhodování o rozvoji svého města, chystá radnice i v příštím roce. Ponese název Projekty pro město, přičemž lidé budou hlasovat o předem vybraných návrzích.

Lavička se sedícími bronzovými sochami Spejbla a Hurvínka zdobí v Česku už třeba i náměstí v Plzni.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Cheb

Štítky ČR, výtvarné, správa, loutky, Cheb

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Prostranství pod hradem v Chebu obohatila lavička se sochou Hurvínka  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.