Počasí dnes21 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Škody po úterní bouři dosáhnou v Karlových Varech desítek milionů korun

Škody po bouřce a intenzivním dešti, které zasáhly v úterý odpoledne Karlovy Vary, budou v desítkách milionů korun. Dnes od rána pokračuje likvidace následků bouře, odstraňují se popadané stromy i bahno z ulic. Nejhorší škody napáchala voda v ulicích Moravská a Vyšehradská v lázeňském centru, kde s sebou vzala i velkou část dlažby. Město chce do budoucna změnit technologii pokládky dlažby v těchto strmých ulicích, aby předešla podobným škodám. Památkáři odmítají, že by jejich požadavky mohly za způsobené škody.

„V současné době přesné odhady škod nemáme, ale určitě se bavíme v řádech desítek milionů korun," uvedl náměstek primátorky Karlových Varů Tomáš Trtek (ANO). Kompletně zničená je podle něj Moravská ulice včetně podloží. Stejně tak je zničená i rekonstruovaná Vyšehradská ulice a také minulý týden dokončená stezka F. X. Šaldy. „Voda podemlela živičný povrch a bude se muset položit znovu," řekl ke škodám na stezce Trtek.

V Moravské a Vyšehradské ulici se začaly škody uklízet v úterý vpodvečer. Technika shrnula vyplavený štěrk a kostky, na spodním konci Moravské tak vznikla několikametrová halda štěrku. Dnes se už provizorně zaváží vymleté jámy ve vozovce tak, aby ulicí mohla jezdit auta, zásobování místních hotelů i auta hotelových hostů. Dopravu tam řídí strážníci.

Prudký déšť poškodil dlažbu v nedávno rekonstruované Moravské ulici v Karlových Varech

Nedávno rekonstruovaná Moravská ulice v Karlových Varech přišla při včerejších přívalových deštích o část dlažby. Ulice v historickém centru, která je v prudkém svahu, nevydržela nápor a voda dlažbu, která byla uložena jen do štěrkového podloží,...

Úterní bouřka a déšť ale ukázaly, že ukládání lehké dlažby jen do štěrku, jak ho požadovali památkáři, je v těchto místech nevhodné. Podle Trtka tak bude město usilovněji trvat na tom, aby se dlažba ve strmých ulicích ukládala buď do betonového podloží nebo se alespoň spáry dělaly z cementovo-štěrkové směsi.

Že by za škody mohly požadavky památkové péče, ale památkáři z územního pracoviště Národního památkového ústavu v Lokti odmítají. „V projektu, který NPÚ posuzoval, byly navrženy velkoformátové dlažební kostky, které v průběhu realizace investor změnil na dlažbu menšího formátu, nevhodnou do tak prudkého svahu. Po celou dobu stavby bylo upozorňováno na špatnou kvalitu pokládky a spárování, a to i ze strany veřejnosti," uvedl dnes v prohlášení NPÚ Loket. Před rekonstrukcí byla podle nich dlažba v ulici položena 50 let do písku a nevyplavila se.

„Památková péče neodpovídá za kvalitu provedení stavby. Tuto odpovědnost nese projektant a dodavatel. Na rozhodnutí investora pak je, zda takovou stavbu převezme a zaplatí," uvedli památkáři.

S tím ale město nesouhlasí. Radní Petr Bursík (ODS), který měl před třemi lety jako tehdejší náměstek stavbu na starosti, řekl, že se změnou dlažby, která byla v projektu pro stavební povolení, památkáři souhlasili. Rovněž se podivuje nad tvrzením, že město převzalo nekvalitní stavbu. NPÚ byl jedním z orgánů, jehož zástupci chodili na kontrolní dny a ke stavbě se mohli vyjadřovat.

Moravskou ulici stavbaři zrekonstruovali zhruba za 40 milionů korun před třemi lety. Vymílání spár a posunu dlažebních kostek mělo zabránit skládání dlažby do oblouků, které měly lépe vzdorovat náporu vody. Jenže se ukázalo, že to není dostatečné. Třetí ze strmých ulic ve svahu, Kolmá ulice, zůstala po úterním náporu dešťové vody bez vážných poškození. Je tam původní dlažba složená z větších a těžších dlažebních kostek. Ty vodě odolaly.

V úterý od 16:00 do večera hasiči v Karlovarském kraji zasahovali na více než 80 místech. Téměř polovina zásahů připadá na Karlovy Vary. Na odstranění následků bouřky se podílelo 31 jednotek profesionálních a dobrovolných hasičů.

Silné bouřky zasáhly západní Čechy, ulice se ocitly pod vodou. Voda někde vytrhala i dlažební kostky

Avizované bouřky plnou silou udeřily v podvečerních hodinách. Přívalové deště místy doprovázely i větší kroupy. Plzeňští i Karlovarští hasiči mají na svém kontě už desítky výjezdů. Nejvíce zasahují u popadaných stromů. Ulice v Sokolově a v...

Hodnocení článku je 26 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto HZS Karlovarského kraje

Štítky ČR, počasí, správa, silnice, památky, bouře, Karlovy Vary

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Škody po úterní bouři dosáhnou v Karlových Varech desítek milionů korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.