Počasí dnes18 °C, zítra16 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Ukrajinští uprchlíci budou mít v městských bytech v Sokolově nájem jako ostatní

Uprchlíci z válkou postižené Ukrajiny budou mít v Sokolově v městských bytech stejné podmínky jako všichni ostatní nájemníci. Dosud na ubytování doplácel stát. V Sokolově se to týká 19 bytů, v nichž žijí lidé, kteří před válkou uprchli. Radní nyní schválili opatření, podle něhož se podmínky nájmu srovnají, řekl dnes novinářům místostarosta Sokolova Jan Picka (SPOLEČNĚ pro Sokolov). Pravidla státní podpory zpřísňuje od července jedna z novel tzv. zákona Lex Ukrajina.

"My jsme museli reagovat na změnu přístupu státu, kdy se podpora ukrajinských uprchlíků mění a mění se i platba za jejich pobyt. A protože jsou i v městských bytech, tak jsme rozhodli, že v těch 19 bytech, a jde hlavně o garsoniéry nebo byty jedna plus jedna, jsme režim nastavili tak, že bude shodný s režimem, který mají Sokolováci. To znamená, že jsme srovnali cenu nájemného," popsal Picka.

V městské ubytovně žije dalších zhruba 15 uprchlíků z Ukrajiny. Podle Picky ale většina z nich předpokládá, že se po konfliktu, který začalo Rusko, do své země vrátí anebo se chtějí přestěhovat blíž k Praze, kde je větší nabídka zaměstnání. Picka řekl, že město si váží těch, kteří se rozhodli minimálně zatím v Sokolově zůstat, protože jde často o vzdělané lidi, kteří by mohli být ve městě prospěšní. V mnoha případech jim ale v uplatnění brání jazyková bariéra. Popsal příklad psycholožky z Ukrajiny, která nyní dělá pomocné práce va jedné ze středních škol ve městě. Město proto vyzvalo ředitele svých základních škol, aby využili jejích znalostí například při práci s ukrajinskými dětmi, které na základních školách jsou.

V městských bytech a ubytovně žije nyní 58 Ukrajinců, podle statistik ministerstva vnitra v Sokolově celkově pobývá 376 uprchlíků z Ukrajiny, většina z nich ale bydlí v soukromých bytech.

Konsorcium nevládních organizací pracujících s migranty v ČR koncem května varovalo, že řada uprchlíků z Ukrajiny nebude mít po červencové úpravě podpory od státu dost peněz na bydlení. Mohli by tak skončit v nedůstojných podmínkách, nebo se nuceně vracet do vlasti, kde se bojuje. Pravidla státní podpory zpřísňuje od července jedna z novel tzv. zákona Lex Ukrajina. Od července se přestane vyplácet solidární příspěvek lidem, kteří ubytovávají příchozí zdarma či za úhradu energií. Získat teď mohou podle počtu osob a druhu bydlení od 3000 do 15 tisíc korun na měsíc. Nouzové ubytování v zařízeních stát běžencům hradí pět měsíců. Poté si ho mají platit buď sami, nebo se musí přestěhovat. Netýká se to seniorů, postižených, dětí, studentů, těhotných žen a těch, kteří se starají o malé děti či handicapované blízké. Bydlení si mají uprchlíci od července platit hlavně z výdělku a případně z humanitární dávky. Při jejím výpočtu se má zohlednit životní minimum a 3000 korun na osobu v bytě, který majitel zapsal do bytové evidence. V ostatním bydlení to má být 80 procent, tedy 2400 korun. Pro každého žadatele se dávka stanoví podle jeho příjmů a úspor.

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto archiv

Štítky ČR, Ukrajina, správa, byty, Sokolov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ukrajinští uprchlíci budou mít v městských bytech v Sokolově nájem jako ostatní  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.