Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Podnikatele nyní čekají těžké časy, nikdo ale neví, jak dlouho budou trvat

Zavřené posilovny, bazény, kina, divadla a vše co souvisí se zábavou a sportem. Restaurace pouze do 20 hodin. To je realita prvního dne po vyhlášení nouzového stavu v České republice. Lidé navíc začali vykupovat obchody s potravinami.

Hádky o vozíky a poloprázdné regály. Tak vypadá situace v některých marketech na Karlovarsku. „Lidé blázní. Ráno před Globusem se hádali o vozíky a báli se, že si nenakoupí,“ uvedl padesátiletý Jan z Karlových Varů.

Se složitou situací počítají i majitelé restaurací. „Ekonomicky to je velký zásah. Musíme platiti energie, nájem a odvody, ale nemáme úplně prostor to vydělat, protože například pro nás je večerní čas tím hlavním, kdy k nám lidé přicházejí a baví se. Na druhou stranu ale opatření chápeme a souhlasíme s nimi. Naopak moc nerozumíme tomu, že hospody nejsou zavřené úplně stejně jako kina a další zařízení,“ řekl Marian Baláž z karlovarského Ventura pubu a přiznal, že čeká, jak se Češi zachovají: „Je možné, že začnou chodit dříve, nebo nepřijdou vůbec.“

Problémy mají například i průvodci Karlovými Vary. Těm teprve nyní měla začít sezona. „Hned v pondělí jsem měla mít dva autobusy turistů z Německa. Celkem v příštím týdnu sedm. Nikdo nepřijede a tuším, že sezona letos ani nezačne. Opatření nemusí po třiceti dnech skončit a pak bude zase nějakou dobu trvat, než se lidé nastartují a začnou mít chuť a odvahu cestovat,“ uvedla průvodkyně Karlovými Vary, která se nepřála být jmenována.

Odliv zákazníků ale zaznamenávají například i sázkové kanceláře, kde se nabídka zápasů každý den tenčí. Nižší zájem ale očekávají i provozovatelé módních butiků. „Bereme zboží převážně z Itálie a dalších zahraničních zemí. Jsou zavřené hranice, takže nové zboží jen tak nebude a navíc si myslím, že lidé teď mají jiné starosti, než nakupovat oblečení,“ uvedla prodavačka Mirka Novotná, z karlovarského butiku.

O omezení provozu naopak neuvažují karlovarští taxikáři. Jak nám sdělil zástupce KV Taxi Pavel Jůzl, dá se očekávat, že lidé se začnou bát jezdit hromadnou dopravou. „Máme zajištěny roušky pro naše řidiče, a když si zákazník přeje, taxikář si ji nasadí. Je to ale i ochrana řidičů. Navíc je naše plus v tom, že se cestuje v třech nebo čtyřech a řidič je pro pasažéry jediný cizí. V autobusech cestujete s desítkami cizích lidí. Takže spíš počítáme, že lidé začnou taxíkem jezdit více,“ uvedl zástupce karlovarské taxispolečnosti.

Minimalizovat ztráty se snaží i v uzavřené KV Aréně. "Dnes jsme začali s rozpoštěním ledu. Je to logický krok, když se tady minimálně třicet dní nebude bruslit ani hrát hokej. Jedeme v úsporném režimu," uvedl Jan Trubač z KV Arény.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky koronavir, bezpečnost, Karlovarský kraj, obxhody, restaurace, novuzový stav, Česko, Karlovy Vary, Globus, KV Arena, Mirka Novotná, Itálie, Německo, Ventura

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Podnikatele nyní čekají těžké časy, nikdo ale neví, jak dlouho budou trvat  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.