Počasí dnes23 °C, zítra17 °C
Středa 15. května 2024  |  Svátek má Žofie
Bez reklam

Karlovarská teplárenská na příští rok zvedne pro své zákazníky ceny tepla o 15,2 procenta oproti letošku

Pro koncového odběratele se cena tepla dodávaného společností Karlovarská teplárenská na příští rok zvedne o 15,2 procenta oproti letošku. Ceny tepla dodávané karlovarskou teplárnou v letech 2020 a 2021 zůstávaly stejné, na letošní rok cena vzrostla jen minimálně. Město, teplárenská společnost i dodavatel tepla Sokolovská uhelná deklarovaly společný zájem na zachování přijatelných cen tepla podpisem memoranda letos v lednu. S tímto cílem se kalkulovány ceny na rok 2023.

„Mezi lety 2020 a 2023 narostou ceny plynu o 372 procent, ceny elektřiny o 233 procent a ceny emisních povolenek o 217 procent. Obrovský nárůst jsme zaznamenali i v letošním roce, přesto se na začátku roku stanovená cena tepla nezvyšovala, dopady zdražování nesl dodavatel tepla,“ uvedl prokurista karlovarské teplárny Roman Miarka.

„To, že máme memorandum o dodávkách tepla, znamená pro Karlovy Vary i další připojená města a obce v regionu nesmírnou úlevu. Když vidíme, do jakých výšin rostou ceny tepla ve městech, která nemají to štěstí jako my, víme, že jsme pro naše lidi a podnikatele udělali to nejlepší,“ konstatuje primátorka města Karlovy Vary Andrea Pfeffer Ferklová.

„Pro typickou domácnost znamená zdtažení tepla zvýšení měsíční platby asi o 250 korun. V současné situaci je to nezbytné minimum, rozhodně nepřenášíme všechny zvýšené náklady na spotřebitele,“ říká Martin Dušek, náměstek primátorky, v jehož gesci je i Karlovarská teplárenská.

Letošní cena za gigajoule tepla pro domácnosti činila včetně DPH 653,40 Kč, na rok 2023 je kalkulovaná cena 752,40 Kč včetně DPH, tedy o 99 korun více. Při typické roční spotřebě domácnosti 30 GJ to znamená za rok o 2 970 Kč více, tedy měsíčně o 247,50 Kč. Cena tepla na primárním rozvodu, tedy pro velkoodběratele, je na příští rok stanovena na 547 Kč/GJ, letos činila 484 Kč/GJ.

Hodnocení článku je 30 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Richard Beneš

Štítky cena tepla, Karlovarská teplárenská, teplárna, zdražení tepla

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karlovarská teplárenská na příští rok zvedne pro své zákazníky ceny tepla o 15,2 procenta oproti letošku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.