Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Císařské lázně mají novou fasádu. Opravy probíhaly téměř dva roky

Necelé dva roky trvala oprava fasády Císařských lázní. Na začátku prosince byla další část revitalizace této kulturní památky, kterou provádí Karlovarský kraj, dokončena. Práce vyšly na více než 30 milionů korun.

Revitalizace fasády začala v únoru 2021. Stylově připomíná francouzskou neorenesanci, upoutá hlavně svou zdobností. „Na poměrně velkých plochách byly poničené části výzdoby a omítek, takže restaurátoři museli nejdřív určit stupeň poškození jednotlivých částí fasády. Označili si místa, která se dají zachránit pomocí hloubkové injektáže, části vhodné ke zpevnění, ale i ty, které by už nemělo smysl obnovit. Práce na fasádě byly velmi náročné a detailní, ale návštěvníci i lidé, kteří budou lázeňským centrem Karlových Varů třeba jen procházet, určitě zaznamenají, jak velkolepý ráz fasáda budově dodává,“ uvedl uvolněný krajský zastupitel Pavel Čekan

Během rekonstrukce museli stavebníci dodržovat hned několik různých pracovních postupů. „Chybějící části prvků restaurátoři doplnili, modelovali a retušovali za použití materiálu právě na bázi románského cementu. Z pohledu památkové péče velice hodnotná dochovaná část čelní fasády pod arkádami, také z kufsteinu, byla jen očištěna a lokálně vyspravena. Poškozenou sádrovou výzdobu doplnily kopie odlité z forem,“ vysvětlila Květa Hryszová, vedoucí odboru řízení projektů krajského úřadu.

Finální barva fasády byla vybrána na základě zhotoveného průzkumu původní barevnosti výsledků odebraných vzorků a rovněž vzorků pořízených zástupci orgánů památkové péče, kteří následně barevné ladění odsouhlasili. „Výsledkem je bohatá plastická výzdoba fasády s kvádrováním, tedy dělením fasády na jednotlivé bloky, která dotváří podobu historického skvostu lázeňského města,“ ohodnotil Čekan.

Práce, které probíhaly od února 2021, vyšly na 31 milionů korun. Nyní se stavebníci přesunou do interiérů budovy, kde se chystá mimo jiné vestavba multifunkčního sálu. Otevří se mají lázně veřejnosti v červnu 2023.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Karlovarský kraj

Štítky císařské lázně, opravy, restarování, karlovarský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Císařské lázně mají novou fasádu. Opravy probíhaly téměř dva roky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.