Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Populární Meganápady vyhlásí Cheb i v příštím roce, zájem lidí zatím neklesá

Město Cheb počítá i v příštím roce s vyhlášením participativního rozpočtu, takzvanými Meganápady. Zájem lidí navrhovat projekty, které pomohou zlepšit život ve městě, zatím neklesá. Vedení města přitom zvažovalo, že přejde na dvouletý cyklus vyhlašování Meganápadů. Na realizaci návrhů obyvatel města dá v příštím roce opět pět milionů korun.

„Zastupitelstvo schválilo už čtvrtý ročník Meganápadů, velice úspěšného participativního rozpočtu města Cheb. Parametry jsou prakticky stejné jako v minulých letech, protože se nám osvědčily. Zatím jsme se rozhodli zachovávat systém vyhlašování každý rok, protože zatím těch nápadů bylo přihlašováno poměrně dost, zájem byl velký. Nicméně, pokud v tomto ročníku zaznamenáme sestupný trend, tak bychom časem přešli na dvouletý cyklus," uvedl starosta Chebu Antonín Jalovec (VPM).

Princip Maganápadů spočívá v tom, že lidé navrhují drobná vylepšení veřejných prostranství. Maximální náklady na jeden projekt jsou omezeny jedním milionem korun. Návrhy lidí pak posoudí odbory radnice a zjistí, jsou-li realizovatelné, a pokud ano, opět obyvatelé hlasují o tom, které návrhy podpořit. Město pak má 18 měsíců na realizaci vybraných návrhů.

V letošním, třetím ročníku lidé poslali 39 návrhů, což je dosud nejvíce. Byly mezi nimi lavičky, stezky, oživení zaniklého pramene nebo zvon na věž staré radnice. Do pěti milionů korun, které Cheb na tyto projekty vyčlenil, se vešlo 13 návrhů.

Participativní rozpočty zavedla v různé podobě i další města v Karlovarském kraji. Mezi prvními byly Mariánské Lázně, ale třeba i Karlovy Vary, které letos přišly s projektem Čtvrti sobě, kde obyvatelé jednotlivých čtvrtí mohou také navrhovat úpravy veřejných prostor. Na rozdíl od Chebu o konečném výběru projektů ale rozhoduje v Karlových Varech město, nikoli sami občané.

V minulosti v Chebu město realizovalo v rámci Meganápadů stavbu nové kuličkové dráhy, do veřejného prostoru se dále umístilo piáno, na které si každý může zahrát. Velkou atrakcí se stala i megahoupačka umístěná v lesoparku bývalé plovárny nad přehradou Skalka. 

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Město Cheb

Štítky Meganápady, participativní rozpočet, Cheb, projekt, radnice, Karlovy Vary

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Populární Meganápady vyhlásí Cheb i v příštím roce, zájem lidí zatím neklesá  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.