Počasí dnes7 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Tísícovce uprchlíků skončí v Karlovarském kraji bydlení, kraj pro ně hledá nové

Karlovarský kraj bude muset zajistit v příštích měsících nové bydlení zhruba tisícovce uprchlíků z válkou zasažené Ukrajiny. Místo totiž dočasně našli v hotelech a penzionech, které se ale nyní chystají na letní turistickou sezonu. V úvahu připadají přes letní prázdniny zejména školní objekty.

"Máme zmapováno, že na konci května nám skončí zhruba 500 lůžek k ubytování a do konce června další, to znamená, že jsme na nějaké tisícovce. Máme už vytvořenou nějakou rezervní kapacitu, kterou víme, že budeme moci po 30. červnu využít," řekl hejtman Petr Kulhánek (za STAN).

Dočasné ubytování by mohli běženci najít v domovech dětí a mládeže nebo v internátech. Tyto kapacity by ale byly omezeny pouze na dobu letních prázdnin. Vedení kraje však předpokládá, že počet uprchlíků v létě začne klesat. Někteří se začnou vracet do své domoviny.

Denní počet uprchlíků, kteří přicházejí do Karlovarského kraje, dál slábne. Zatímco v polovině března přicházelo do kraje téměř tisíc lidí denně, nyní jich je okolo 50. Menší zájem evidují také pracovníci Krajského asistenčního centra pomoci Ukrajině (KACPU), které je v depozitáři krajské knihovny. Zkrátili proto provozní dobu, nyní je od 8:00 do 15:00, kdy vyřizují agendy spojené s příchodem uprchlíka do ČR. Centrum ale zůstává otevřené nepřetržitě a dál poskytuje dočasné nouzové přístřeší. V případě dalšího poklesu by provoz centra postupně skončil a registrace by se přesunula na současná pracoviště, uvedl hejtman.

V Karlovarském kraji, v němž žije 283 000 obyvatel, je nyní zhruba 13 200 ukrajinských uprchlíků. Jde především o ženy a děti.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto HZS KVK

Štítky uprchlíci z Ukrajiny, ubytování, školské objekty, Karlovarský, Karlovarský kraj, uprchlík, Ukrajina, Petr Kulhánek, Starostové a nezávislí, Česko, bydlení

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tísícovce uprchlíků skončí v Karlovarském kraji bydlení, kraj pro ně hledá nové  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.