Počasí dnes7 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Karlovarský kraj rozdělil prvních 121 milionů z přebytku na silnice i školy

Například na opravy silnic a škol poslouží částka 121,6 milionu korun, jejíž rozdělení schválilo zastupitelstvo Karlovarského kraje. Jde o první část z přebytku hospodaření z loňského roku ve výši zhruba 400 milionů korun, které kraj očekává. Největší částky budou právě na silnice nebo zateplení krajské základní školy v Ostrově. Další část peněz chce vedení kraje rozdělit na příštím jednání v únoru, řekl hejtman Petr Kulhánek (za STAN).

„Nyní schvalujeme první část přebytku hospodaření. Není to konečná tabulka, bude následovat ještě druhá část na únorovém zastupitelstvu. Ty hlavní položky jsou, kde jsme cítili, že je potřeba to financování zrychlit, ať je to rekonstrukce základní školy v Ostrově, je to posílení oblasti cestovního ruchu na vouchery, je to i posílení programu na opravu památek šesti miliony. Jsou to věci, které se nevešly do schváleného rozpočtu, ale nyní víme, že na ně máme prostředky," uvedl Kulhánek.

Nejvíce peněz zastupitelé poslali z prvního balíku peněz na dofinancování nákladů Údržby silnic Karlovarského kraje a. s., která dostane 20 milionů korun. Stejnou částku kraj dá na zateplení, výměnu oken a fasády na speciální základní škole v Ostrově, 16 milionů korun kraj pošle Krajské správě a údržbě silnic na opravu mostu v Šemnici. Přes 11 milionů korun pak dá na doplatek za pohonné hmoty na zajištění autobusové dopravy.

Deset milionů korun chce kraj dát na posílení odvětví cestovního ruchu a lázeňství po pandemii covidu-19. Deseti miliony korun podpoří Karlovarský kraj také Karlovarskou krajskou nemocnici a. s., 5,2 milionů korun uvolnil na stavbu krematoria v Doupovském Hradišti. Menšími částkami pak kraj přispěje i na další záměry na silnicích, například řešení problému sesuvu půdy na silnici II/209 u Lokte, ale také projektování cyklostezky Dalovice - Všeborovice.

Další část přebytku by se měla přerozdělovat na dalším zastupitelstvu. Jak řekl hejtman Kulhánek, z peněz, kterému Karlovarskému kraji zbyly z loňského roku, plánuje region zvýšit příspěvky pro příspěvkové organizace kvůli zdražení energií. Peníze ale také hodlá dát na slíbené dopravní napojení zkušebního polygonu BMW nebo na další dopravní investice. Velkou část přebytku chce kraj ale nechat na budoucí investice a uložit do fondu rezerv.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Roman Kořinek

Štítky ČR, správa, hospodářství, Karlovarský kraj, silnice, peníze, Petr Kulhánek, základní škola, Starostové a nezávislí, Ostrov, BMW, Karlovarská krajská nemocnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karlovarský kraj rozdělil prvních 121 milionů z přebytku na silnice i školy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.