Počasí dnes18 °C, zítra21 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Do Karlovarského kraje dorazil vítr, omezil dopravu a způsobil výpadky

, aktualizováno 21. října 2021, 18:00

Hasiči v Karlovarském kraji od rána zasahují u škod, které způsobil silný vítr. Nejsilnější poryvy přišly okolo 7:00. Vítr lámal stromy a větve a uvolnil část střechy na mateřské škole v Sokolově, informoval ČTK mluvčí krajských hasičů Martin Kasal. Silný vítr pak na některých místech omezil dopravu na silnicích i železnici. Desetitisíce lidí jsou také bez elektřiny, zjistila ČTK. Hasiči dopoledne vyjížděli asi ke stovce zásahů.

Kvůli silnému větru a následnému pádu stromů a větví je v Karlovarském kraji k 13:00 bez elektřiny 21.000 domácností, řekla ČTK regionální mluvčí ČEZ Soňa Holingerová. Zasažené jsou části měst i obcí téměř po celém kraji, výpadky jsou například v Andělské Hoře, Sadově, Toužimi, Teplé, Lokti, Horním Slavkově či v Chodově. Po celém regionu pak energetici evidují 17 poruch na vedení vysokého napětí. V terénu jsou kvůli opravám desítky pracovníků.

V Sokolově vítr uvolnil část oplechování střechy na mateřské škole v ulici Kosmonautů. Podle starostky Renaty Oulehlové (ANO) budou hasiči uvolněnou střechu zatím zatěžovat pískem. Děti ani učitelky nejsou v ohrožení a zůstávají v budově.

Hasiči vyjížděli hlavně k popadaným stromům na silnici. První výjezdy byly už před 7:00 ráno, například do Olšových Vrat u Karlových Varů nebo do Milíkova na Chebsku, kde odstraňovali stromy a větve ze silnic. Další výjezdy měli po celém kraji, opět hlavně ke zlomeným nebo spadaným stromům. V Nové Roli spadl strom na zaparkované auto. V Ostrově nebo Staré Roli pomáhali hasiči s upevněním větrem uvolněné střechy, stromy na silnici krátkodobě uzavřeli dopravu například v Toužimi nebo u Boučí na Sokolovsku. Spadlý strom pak přerušil i vlakovou dopravu mezi horním a dolním nádržím v Karlových Varech.

Na silný vítr upozorňovali meteorologové předem. Hasiči tak podle mluvčího Kasala posílili služby na všech stanicích v kraji. "Vždy minimálně o jedno výjezdové družstvo, posílený je rovněž početní stav operátorů na operačním středisku," upřesnil Kasal.

Před silným větrem varoval občany také kraj na své facebookové stránce. „Na území celého Karlovarského kraje hrozí pád stromů, drátů el. vedení. Kvůli silnému větru se připravte na riziko ztížené chůze a případné riziko nebezpečí úrazů uvolněnými předměty budov nebo polámaných větví,“ stojí ve varování.

Ohodnoť článek

Autoři , | Foto HZS Karlovarského kraje

Štítky ČR, počasí, hasiči, energie, vítr, Karlovarský, Karlovarský kraj, doprava, strom, vichřice, Martin Kasal, Sokolov, ČEZ, Toužim, Renata Oulehlová, Karlovy Vary

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do Karlovarského kraje dorazil vítr, omezil dopravu a způsobil výpadky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.