Počasí dnes6 °C, zítra6 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Ve Františkových Lázních pokračují přípravy na stavbu rehabilitační kliniky za 800 milionů korun

Ve Františkových Lázních na Chebsku pokračují přípravy výstavby rehabilitační kliniky za více než 800 milionů korun. Soukromý investor chce v nevyužívaném objektu Luisiných lázní v historickém centru města vybudovat zdravotnické zařízení se 170 lůžky ambulantní péče. Vedení města nyní jedná se zástupci středních a vysokých škol o možnosti otevření nových oborů pro budoucí specializované sestry a lékaře, kteří by našli uplatnění právě na klinice. ČTK to dnes řekl starosta Jan Kuchař (STAN).

„S klinikou přichází vzdělávání, a to potřebujeme nastartovat dříve než stavbu, protože to vzdělávání potřebuje dva tři roky, abychom měli lidi, které budeme potřebovat a případně si je doškolovat už na tom odborném pracovišti," řekl Kuchař.

Klinika má být zaměřená na rehabilitaci lidí po autonehodách nebo po mozkových příhodách. Podle starosty podobně specializované zařízení v zemi dosud chybí. Počítá se v něm s 200 zaměstnanci, kromě lékařů a sester, například i s fyzioterapeuty, farmaceuty, nutričními terapeuty či psychology.

O otevření nových oborů už podle starosty projevil zájem ředitel Střední zdravotnické školy a vyšší odborné v Chebu. Vedení města také jedná o studiu s lékařskými a zdravotnickými fakultami českých i německých univerzit v pohraničí.

„První dva obory by měly být certifikovány už letos na podzim, což je neuorehabilitace a spinální rehabilitace, ty by se otevíraly už v současné době. Po bakalářském studiu, kdy končí klasický fyzioterapeut, by se praktická část v magisterské fázi přenesla do Františkových Lázní a do Chebu," uvedl Kuchař.

Se stavbou kliniky by se mohlo začít příštím rokem. Projekt vyjde přibližně na 800 milionů korun, vzhledem ke stoupajícím cenám ve stavebnictví se ale podle starosty počítá i s navýšením investic. Plánem je, že veškeré opravy by hradil investor, budovy a pozemky by ale zůstaly v majetku města. První klienti by mohli navštívit kliniku začátkem roku 2025. Část péče by měla být hrazena pojišťovnami, zbytek by měl být určen pro samoplátce.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto mikezwei/Pixabay.com

Štítky ČR, správa, stavby, zdraví, školy, Františkovy Lázně, AUDIO, klinika, Jan Kuchař, Starostové a nezávislí, okres Cheb, Cheb

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ve Františkových Lázních pokračují přípravy na stavbu rehabilitační kliniky za 800 milionů korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.