Počasí dnes11 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Zádušní mše za oběti koronaviru se budou sloužit na západě Čech i v Sasku a Bavorsku

Tři partnerské regiony se dohodly na uspořádání zádušních mší k uctění památky obětí pandemie. Ty se budou sloužit v Karlových Varech, německém Hofu a Bad Brambachu v neděli 16. května. V Karlových Varech ji bude celebrovat emeritní biskup plzeňský František Radkovský.

„Myšlenku jsme směřovali k našim německým kolegům zejména proto, že v této nelehké době jsme se mohli přesvědčit, jak silné jsou naše přátelské vztahy a schopnost spolupráce. Jak důležitá byla projevená solidarita a pomoc při nabídce lůžek intenzivní péče a vakcín k očkování, které si velmi vážíme,“ uvedl hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek (STAN), který myšlenku zádušních mší inicioval.  

Podle jeho dalších slov má být symbolický vzpomínkový akt nejen uctěním památky zesnulých, ale také projevem vzájemné sounáležitosti, spolupráce a poděkováním všem občanům za jejich neúnavné odhodlání a ochotu pomáhat.  

„Věřím, že obyvatelům našich tří sousedních regionů, kteří přišli vinou koronavirové nákazy o své blízké či přátele, tento přeshraniční akt přinese pocit spojenectví, porozumění a morální podpory,“ doplnil hejtman Petr Kulhánek.


Zádušní mše na české straně uspořádají zároveň církve římskokatolická, evangelická, pravoslavná a židovská obec ve svých svatostáncích. V Karlových Varech se bude mše sloužit v neděli 16. května od 18 hodin v kostele Povýšení svatého Kříže v Rybářích

„Karlovarskou mši bude celebrovat emeritní biskup plzeňský Mons. František Radkovský, který žije na faře v Rybářích. Současně se zádušní mší se budou konat bohoslužby také v sousedních přeshraničních regionech. V bavorském Hofu začne v 17 hodin v kostele sv. Michaela Hof, ve stejný čas bude zahájena bohoslužba také v saském Bad Brambachu v kostele sv. Michaela Bad Brambach,“ dodala Jitka Čmoková, mluvčí Karlovarského kraje.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto cirkev.cz

Štítky koronavirus, zádušní mše, přeshranišní spolupráce, Bavorsko, Sasko, Karlovy Vary, Česko, František Radkovský, Hof, Bad Brambach, Petr Kulhánek, kostel, Karlovarský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zádušní mše za oběti koronaviru se budou sloužit na západě Čech i v Sasku a Bavorsku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.