Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 17. května 2024  |  Svátek má Aneta
Bez reklam

Zařízení sociálních služeb v Karlových Varech nabídne odlehčovací službu

Městské zařízení sociálních služeb (MZSS) v Karlových Varech bude poskytovat takzvanou odlehčovací službu, která umožní krátkodobý pobyt klientům s postižením. Náklady na službu, která byla vybudována v domě s pečovatelskou službou ve Východní ulici, vyšly přibližně na jeden milion korun. Podle ředitele příspěvkové organizace města Petra Myšáka půjde o první službu tohoto typu ve městě.

Odlehčovací služba je určena lidem, kteří trvale pečují v domácím prostředí o druhého, nesoběstačného člověka. "Cílem služby je umožnit pečující osobě dočasně péči přerušit. Pečující osoba díky tomu může získat čas pro vlastní životní potřeby, odpočinek, vyřízení svých záležitostí," uvedl mluvčí karlovarského magistrátu Jan Kopál.

Služba začne fungovat začátkem května, podle ředitele je o ni už nyní zájem. Je určena pro klienty od 16 let výše, o které se budou čtyřiadvacet hodin denně starat dvě pečovatelky z místní pečovatelské služby. Vedení sociálních služeb pro ně vyčlenilo prostory, jejichž součástí jsou tři jednolůžkové pokoje s balkony, toaleta, koupelna a malá kuchyň. Klient zde může strávit maximálně 90 dní. Odlehčovací služba včetně stravného vyjde ubytovaného na 380 korun za den.

Karlovarské zařízení sociálních služeb již ve městě poskytuje dva typy služeb, a to pečovatelskou terénní službu, která zajišťuje péči o 600 lidí, a pobytovou službu, tedy domov pro seniory s kapacitou 58 lůžek. Zaměstnanci i klienti jsou kvůli riziku nákazy koronavirem pravidelně testováni. Zásoby testů a ochranných pomůcek mají městské sociální služby dostatečné. Podle ředitele dostalo v domě pro seniory vakcínu proti covidu již zhruba 85 procent klientů a 65 procent zaměstnanců. Vzhledem k epidemii koronaviru se musí dočasně ubytovaný prokázat negativním testem nebo doložit, že měl nákazu v posledních 90 dnech, nebo potvrzení o očkování. To samé platí i o návštěvách.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto MMKV

Štítky ČR, správa, sociální, Karlovy Vary, sociální služby, pandemie covidu-19

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zařízení sociálních služeb v Karlových Varech nabídne odlehčovací službu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.