Počasí dnes10 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Jaká opatření budou platit od pondělí? Skončí kontroly na hranicích okresů, otevřou se některé obchody

S koncem nouzového stavu se změní také řada mimořádných opatření. V noci z neděle na pondělí skončí zákazy pohybu a dojde k dílčím změnám v pravidlech pro maloobchody a služby. Zároveň se do školských zařízení budou moci vrátit mimo jiné dětí s povinností předškolního vzdělávání a děti 1. stupně základních škol. Kompletní přehled opatření platných od nadcházejícího pondělí najdete v tomto článku.

Školy a školky

Od nového týdne se budou moci vrátit k běžné předškolní a školní docházce děti předškolního věku, žáci v přípravných třídách, žáci na prvním stupni základních škol a žáci v oboru vzdělání Praktická škola jednoletá a Praktická škola dvouletá.

Školy s nejvýše 75 žáky na 1. stupni, které mají pro 1. stupeň samostatnou budovu včetně školní jídelny, budou moci fungovat normálně, v ostatních případech bude zavedeno týdenní střídání tříd, takže do školy půjde vždy jen polovina tříd.

Nová opatření se dotknou také starších žáků. Povoleny budou skupinové konzultace žáků druhého stupně ohrožených školním neúspěchem anebo žáků devátých tříd podle jejich potřeby vyhodnocené školou v předmětech potřebných pro přijímací zkoušky, a to v maximálním počtu šesti žáků v jedné skupině. Dále budou povoleny individuální konzultace a individuální prezenční výuky na základních uměleckých školách, jazykových školách s právem státní jazykové zkoušky podle školského zákona a vzdělávacích institucích poskytujících jednoleté kurzy cizích jazyků s denní výukou.

Podmínkou pro přítomnost dětí v prezenční výuce bude absolvování antigenního testu na covid-19, a to dvakrát týdně, přičemž první test musí proběhnout v den prvního nástupu do školského zařízení. Testovat se budou muset i zaměstnanci školských zařízení.

Ministerstvo zdravotnictví v pátek rozšířilo v nové specifikaci způsoby antigenního testování na covid do škol, které v soutěži postupně vybírá Správa státních hmotných rezerv. Dosud muselo jít o testy z přední části nosu. V zadání, které podepsal nový ministr Petr Arenberger (za ANO), je pouze požadováno, aby byly neinvazivní, to tedy znamená s jiným odběrem než z nosohltanu. Podle aktuální specifikace jde opět o odběr z přední části nosu, ale také z dutiny ústní, ze zadní části dutiny ústní, ze stolice či ze sputa.

Druhou podmínkou pro účast na školní docházce bude absence příznaků nemoci covid-19. Testy nebudou muset podstupovat ti, kteří prodělali covid-19 v posledních 90 dnech, ti, kteří se prokáží platným testem z oficiálního testovacího centra, nebo ti, kteří prošli kompletním očkováním.

Nouzový stav vláda vyhlásila na 66 dní na jaře loňského roku, ten současný bude platit 188 dní. Nový pandemický zákon, podle kterého se budou řídit opatření vyhlášená po skončení nouzového stavu, byl přijat po dohodě vlády s opozicí, která jeho přijetím podmiňovala prodloužení nouzového stavu. Opozice do návrhu prosadila například parlamentní kontrolu nebo pravidla soudního přezkumu mimořádných opatření k omezení šíření epidemie koronaviru.

Autoškoly

Autoškoly budou moci od příštího týdne znovu přihlašovat své studenty ke zkouškám. Vláda jejich konání s koncem nouzového stavu uvolnila. Autoškoly však při výcviku i zkouškách budou muset nadále dodržovat některá omezení, testy na koronavirus však povinné nebudou. 

Ve zkušebních místnostech bude moci být maximálně deset lidí i se zkoušejícím a všichni účastníci budou mít povinně nasazený respirátor třídy FFP2 nebo srovnatelné úrovně. Respirátory musí mít i při jízdě ve vozidle. 

Omezení pohybu

Část opatření, která jsou navázána výslovně na krizový zákon, přestane o nedělní půlnoci platit, například zákaz nočního vycházení či zákaz bezdůvodně opouštět území okresu. 

Věznice

Od pondělí skončí zákaz návštěv ve věznicích. Nově budou moci odsouzené či chovance v detenci navštívit současně až dvě osoby. 

Zdravotnictví

Ministerstvo také už od 7. dubna zmírnilo současný zákaz poskytování plánované péče v zařízeních akutní lůžkové péče a lůžkové péče následné a dlouhodobé. Zdravotnická zařízení tak budou moci začít opět přijímat pacienty na plánované zákroky, ale musí dál mít možnost operativně měnit lůžkové kapacity pro pacienty s covid-19.

Maloobchod a služby

Od pondělí budou moci otevřít prodejny dětského oblečení a obuvi, papírnictví, prádelny a čistírny, zámečnictví či provozovny s prodejem pietního zboží. Noční zákaz prodeje se posouvá na 22 hodin. Na tuto hodinu se posouvá i zákaz obsluhovat ubytované hosty v hotelových restauracích i provoz výdejních okének.

Trhy

Za přísných hygienických podmínek budou moci otevřít stánky a mobilní provozovny trhovců. Prodávat ale budou moci jen ovoce a zeleninu, květiny a jiné rostliny, jejich plody, osiva, semena, mléko a výrobky z mléka, maso a výrobky z masa včetně živých ryb, vejce, pekařské a cukrářské výrobky, med a výrobky z medu.

Zoologické zahrady

Otevřít se veřejnosti budou moci i zoologické a botanické zahrady. Lidé ale nebudou moci do vnitřních pavilonů a najednou bude možné do areálu vpustit jen pětinu kapacity.

Ostatní

Povoleny budou i spolkové, taneční, tradiční a jim podobné akce a jiná shromáždění, slavnosti, poutě, přehlídky, ochutnávky, oslavy, pokud na nich bude venku méně než dvacet osob a uvnitř deset osob. Pro svatby či pohřby bude platit omezení na 15 osob. Na maximálně sto osob bude omezeno i právo shromažďovací.

Ohodnoť článek

Zdroj MZČR, ČTK

Štítky vláda, koronavirus, opatření, nouzový stav, školské zařízení, COVID-19, pandemie covidu-19, Petr Arenberger, ANO 2011, Správa státních hmotných rezerv

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jaká opatření budou platit od pondělí? Skončí kontroly na hranicích okresů, otevřou se některé obchody  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.