Počasí dnes21 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Poslankyně varuje hejtmana před porušováním zákona o veřejných zakázkách a hrozbě vracení dotace

Vedení Karlovarského kraje se rozhodlo zasáhnout do již probíhající rekonstrukce Císařských lázní. Plánuje měnit projektovou dokumentaci a zatím k tomu nemá souhlas památkářů. Bývalá hejtmanka, poslankyně Parlamentu ČR a opoziční krajská zastupitelka Jana Mračková Vildumetzová (ANO), která celý projekt prosadila a opravu mnoho let zchátralé budovy zahájila, bije na poplach.

„Změny, které se nové vedení kraje rozhodlo udělat, mohou celou akci ohrozit. Bojím se, že plánované zásahy do projektu mohou stavbu zastavit, prodražit a navíc hrozí, že budeme muset vracet státní dotaci ve výši 400 milionů korun, protože může být porušen zákon o veřejných zakázkách,“ říká Jana Mračková Vildumetzová.

Vedení kraje se rozhodlo změnit původně navrženou prosklenou střechu atria za plnou a to hlavně kvůli plánované vestavbě koncertního sálu. „Vnímáme to jako obrovský posun kupředu v otázce víceúčelového sálu. Upravujeme projektovou dokumentaci a čekáme na finální kalkulaci takto naplánovaných projektových úprav. Co se týká souhlasu památkářů, tak probíhají jednání a vše s nimi konzultujeme,“ uvedl Petr Kulhánek (STAN), hejtman Karlovarského kraje.

Hrozí navýšení nákladů

Jenže přesně tenhle postup bývalá hejtmanka odmítá a vedle výše popsané hrozby vracení státní dotace poukazuje na další navyšování nákladů, které budou hrazeny z krajského rozpočtu.

„Pokud už nyní mluví vedení kraje o vícepracích, je jasné, že to bude stát více peněz. S dodavatelskou firmou je uzavřená smlouva o dílo včetně termínu. Ten se pravděpodobně prodlouží a smlouva pravděpodobně nebude dodržena. Dodavatelská firma si ale vše nechá zaplatit včetně případných penále, neboť má samozřejmě na stavbu nasmlouvané další subdodavatele, dělníky a další,“ pokračuje opoziční zastupitelka a poukazuje na fakt, že o takto zásadních změnách nebyl informován nikdo ze zastupitelů.

O prodloužení termínu zatím vedení kraje nechce mluvit. „Nevíme, jestli dojde k prodloužení termínu, to se dozvíme až poté, co budou hotovy projektové změny. Předpokládáme ale, že nejpozději v polovině roku 2023 bude hotovo,“ doplnil hejtman.

Oprava Císařských lázní měla být hotova za 42 měsíců. Byla zahájena na konci roku 2019 a na jaře roku 2023 měly být práce ukončeny.

„Kroky nového vedení kraje vnímám jako nezodpovědné. Bojím se, že pokud se bude takto postupovat i nadále, stavba se jako celek nedokončí, což by byla pro náš kraj velká škoda. A zmínit musím ještě jednu. Karlovarský kraj uzavřel s městem Karlovy Vary 15. listopadu 2018 memorandum ohledně vestavby víceúčelového sálu. A jsem přesvědčena, že pokud dochází ke změnám projektu, musí změnu tohoto memoranda schválit i zastupitelstvo a ne pouze vedení kraje,“ dodává Jana Mračková Vildumetzová. 

Magistrát se od změn v projektu distancuje

Vedení kraje v minulých dnech uvedlo, že o změnu projektu požádalo vedení karlovarského magistrátu. To ale tuto informaci popřelo s tím, že se na možnosti změny pouze dotazovalo, nikoliv je požadovalo.

„Na možnosti změny projektu jsme se sice krajského úřadu dotazovali, ale v žádném případě na nich netrváme. Zvláště, když jde o možné komplikace nejen týkající se ohrožení státní dotace a zpoždění stavby,“ vysvětluje Andrea Pfeffer Ferklová (ANO), která se o složitém procesu změny projektové dokumentace dozvěděla až po rozhodnutí rady kraje.

„Nikdy jsme se o pozastavení prací nebavili a v žádném případě jsme je nepožadovali,“ upozorňuje primátorka. Jednání, které proběhlo na krajském úřadě, se podle jejích dalších slov týkalo pouze návrhu na změnu střechy. „Na schůzce jsme se shodli, že kraj prověří možnosti v dané fázi rekonstrukce a poté se znovu sejdeme,“ vysvětluje dále primátorka.

Na přípravě víceúčelového sálu se stále pracuje

Její náměstek Tomáš Trtek (ANO) upozorňuje, že žádný oficiální požadavek na změny v projektech město neodeslalo, neschválilo ani nepožaduje. „My nadále připravujeme podklady pro získání dotace na víceúčelový sál, který stále plánujeme realizovat. Rozhodně ale netrváme na tom, že má být měněna střecha nebo jiné části projektu,“ doplňuje Tomáš Trtek.

Zástupci města také uvádějí, že tvrzení hejtmana pro ně bylo nemilým překvapením. „Na eventuální možnosti týkající se změny střechy jsme se pouze dotazovali v rámci pracovního setkání. A kraj jako majitel budovy, zadavatel rekonstrukce a nositel dotace nám měl sdělit své stanovisko, nikoliv tvrdit, že to chceme my jako město,“ doplňuje náměstek, který si uvědomuje, že provést projektovou změnu v době běžící rekonstrukce stavby není nic jednoduchého a rychle proveditelného.

„Nemáme problém, aby projekt rekonstrukce Císařských lázní zůstal v původní podobně. Ale opět připomínáme, že lázně jsou majetkem kraje a ten je za rekonstrukci zodpovědný,“ dodává Tomáš Trtek.

Vedení Karlových Varů si je vědomo faktu, že multifunkční sál bude možné realizovat až poté, co bude objekt Císařských lázní kompletně zrekonstruován. „V žádném případě nechceme ohrozit ani dotace, ani prodloužení termínu rekonstrukce. Jsme velmi rádi, že se Císařské Lázně konečně podařilo probudit a moc se těšíme, až budou opravené,“ dodala primátorka s tím, že město není majitelem objektu a proto nemáme právo zasahovat do projektů.

Hodnocení článku je 62 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky Lázně I, Císařské lázně, rekonstrukce, dotace, Karlovy Vary, Karlovarský kraj, projekt, Jana Mračková Vildumetzová, ANO 2011, Parlament České republiky, Petr Kulhánek, Andrea Pfeffer Ferklová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Poslankyně varuje hejtmana před porušováním zákona o veřejných zakázkách a hrozbě vracení dotace  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.