Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Bezdomovci nakažení koronavirem utíkají z karantény, starostové prosí hejtmana o centrální řešení

Obce a města s takzvanou rozšířenou působností musí v době pandemie zajistit prostory pro osoby bez přístřeší s nemocí covid-19 a zabezpečit jim naplnění základních životních potřeb. Podle mluvčí krajského úřadu Jany Pavlíkové je tato povinnost na základě rozhodnutí krajských hygieniků.

„Problém je ale v tom, že my nemáme kompetence ty lidi někde držet. Máme sice tady zajištěn jeden objekt, ale o bezdomovce se starají naši strážníci a úředníci, a to prostě nelze. Navíc je nemůžeme zadržet proti jejich vůli,“ vysvětluje starostka Sokolova Renata Oulehlová (ANO) s tím, že aktuálně se v Sokolově jedná o jednoho nakaženého člověka bez přístřeší.

Podobný problém mají i v Ostrově, kde se aktuálně starají o tři bezdomovce, z nichž jeden má trvalý pobyt v Jáchymově.

„Ubytovali jsme je ve dvou bytech v přístavbě takzvaných holobytů. Musíme se totiž z nařízení hygieny postarat o všechny bezdomovce nakažené covid-19 z celého ORP a nejen, že je musíme ubytovat v zařízeném bytě se sociálním zázemím, ještě jim musíme zajistit jídlo 3x denně zdarma. Jedna z těchto bezdomovkyň nám opakovaně opustila tento byt, nebo si tam vodila návštěvy a už jí policie řekla, že jestli se to bude opakovat, tak půjde na vazbu,“ uvedl starosta Ostrova Jan Bureš (ODS).

A právě útěky bezdomovců z karantény jsou hlavním důvodem toho, proč starostové Karlovarského kraje začali prosit hejtmana o centrální řešení. „Zdůrazňuji, že město ani jeho zaměstnanci nemohou a ani nebudou plnit úkoly vězeňské služby. Nemáme k tomu žádné pravomoci. Nemáme žádné právo takového člověka na místě držet násilím nebo ho snad někde zamykat a stavět před dveře stráže. Takový postup by byl omezováním osobní svobody a v rozporu se zákonem,“ říká starosta Mariánských Lázních Martin Kalina (Piráti) a dodává:  „Zatím jsme museli ubytovat jednoho občana bez přístřeší, který prodělával nemoc covid-19. Máme na to speciálně vyčleněné prostory. Po zhruba 3 dnech izolace z ní ale dotyčný odešel, protože si prý domluvil s členem rodiny, že zbytek izolace stráví u něho. Jediný problém byl v tom, že to neoznámil předem a pouze nechal na ubytovně písemný vzkaz. Věc jsme předali k dalšímu šetření Policii ČR.“

Starostům se snaží vyjít vstříc vedení Karlovarského kraje.  To po společné videokonferenci vytipuje jedno „centrální“ místo v kraji, kde by se tyto osoby bez přístřeší mohli soustředit.

„Zatím kraj vyčlenil alespoň omezenou kapacitu v zařízení REHOS Nejdek, které má sloužit jako výpomoc pro obce s rozšířenou působností v krajním případě, kdy  jejich možnosti budou nedostatečné. Kapacita nejdeckého REHOSU je jen záložní, pojme totiž jen jednotky osob. Více míst pro osoby bez přístřeší jeho vedení nemá, protože v REHOS Nejdek i nadále funguje COVID centrum a jsou zde umístěni i „běžní“ pacienti Zařízení rehabilitační a hospicové péče,“ vysvětlil hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek (STAN), který problém řeší.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto facebook.com

Štítky bezdomovci, koronavirus, nákaza, karanténa, izolace, Karlovarský kraj, COVID-19, Jana Pavlíková, bezdomovec, Renata Oulehlová, Sokolov, ANO 2011, Ostrov, Jan Bureš, Petr Kulhánek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bezdomovci nakažení koronavirem utíkají z karantény, starostové prosí hejtmana o centrální řešení  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.