Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 17. května 2024  |  Svátek má Aneta
Bez reklam

Historicky nejhorší kraj se dnes v jedné věci zlepšil, poprvé v historii vyvěsil tibetskou vlajku

Nově zvolené vedení Karlovarského kraje se tak připojilo ke kampani Vlajka pro Tibet, která každoročně upozorňuje na porušování lidských práv po celém světě.

„Pokud o nás někdo říká, že jsme historicky nejhorší, tak se dnes stáváme o něco lepšími. Historicky poprvé totiž zavlaje nad Krajským úřadem Karlovarského kraje tibetská vlajka. Osobně to beru jako určitou kontinuitu se svým působením na karlovarském magistrátu, kde jsme za mého působení tibetskou vlajku rovněž vyvěšovali, ale současné vedení se k této kampani nehlásí, což mi přijde líto,“ poznamenal hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek (STAN).

Ten připomněl nejen povstání Tibeťanů proti čínské okupaci, ale i další problémy a konflikty po celém světě. „Je třeba si uvědomit, že se nejedná pouze o Tibet, ale o mnoho dalších míst na světě i Evropě, kde jsou lidská práva porušována,“ dodal Petr Kulhánek.

Rozhodnutí o vyvěšení tibetské vlajky na krajském úřadě přijala zcela jednomyslně rada kraje, která kladně odpovídala i na dotazy ředitelů některých příspěvkových organizací, kteří se dotazovali, zda mohou také vlajku vyvěsit. Ke kampani Vlajka pro Tibet se přihlásila i další města v Karlovarském kraji. Tibetská vlajka zavlála například na budově Obecního úřadu na Božím Daru, Bečově nad Teplou nebo na radnici v Chebu či Františkových Lázních.

 „Nejen kvůli Tibeťanům a dalším utlačovaným národům, vyznáním či jiným menšinám, ale i proto, abychom si uvědomili, kam civilizačně patříme a o které hodnoty se opíráme,“ sdělil k vyvěšení tibetské vlajky starosta Chebu Antonín Jalovec (VPM).

Celkem se k akci pravidelně připojuje více než osm stovek obcí a měst po celém Česku. Letos uplynulo 62. let od povstání Tibeťanů proti čínské okupaci ve Lhase. Během povstání zemřelo více než 80 tisíc Tibeťanů, další statisíce pak v následujících letech ve vězeních, pracovních táborech nebo v důsledku hladomoru.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Roman Kořinek

Štítky vlajka pro Tiber, Karlovarský kraj, lidská práva, povstání, Tibetská vlajka, Vlajka pro Tibet, Petr Kulhánek, Starostové a nezávislí, Evropa, Cheb, Tibet, Česko, Lhasa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Historicky nejhorší kraj se dnes v jedné věci zlepšil, poprvé v historii vyvěsil tibetskou vlajku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.