Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Stav nebezpečí je slabší nástroj než stav nouze, říká hejtman Petr Kulhánek

Vláda včera nezískala potřebnou podporu pro prodloužení nouzového stavu. Ten skončí o půlnoci z neděle na pondělí. Co bude, dál zatím příliš jasné není. Vedení Karlovarského kraje se připravuje na vyhlášení stavu nebezpečí, který ale stav nouze nenahradí ve všem.

„Stav nebezpečí je slabší nástroj. Můžeme třeba regulovat mobilitu obyvatel, ale všechna další opatření jako například pomoc armády v nemocnicích, uzavřené obchody, sportovní a kulturní zařízení a další věci už ne. To vše bylo navázáno na vládní restrikce a nouzový stav. Dá se tedy předpokládat, že tyto věci se od pondělí otevřou, neboť na to stav nebezpečí nestačí,“ vysvětlil Petr Kulhánek (STAN), hejtman Karlovarského kraje.

Ten se samozřejmě na možnosti neprodloužení nouzového stavu připravoval a to nejen s dalšími členy krajského krizového štábu. Několikrát komunikoval s dalšími hejtmany, jednala i asociace krajů. A právě asociace krajů chce co nejrychlejší jednání s vládou, aby zjistila, jaký bude postup proti pandemii koronaviru po skončení nouzového stavu.

"Jednoznačně jsme se s ostatními hejtmany shodli na tom, že musíme jako asociace rozpoutat debatu, abychom zjistili, jak chce vláda řídit stát a bojovat proti pandemii bez nouzového stavu," uvedl předseda asociace krajů a hejtman Jihočeského kraje Martin Kuba (ODS).

Karlovarský hejtman svolal na páteční odpoledne zasedání krajského krizového štábu, kde budou jeho členové hledat cesta jak situaci zvládnout.

„Rozhodnutí poslanců o neprodloužení nouzového stavu může mít v tuto chvíli fatální dopad nejen pro náš kraj. Nemocnice jsou přeplněné, zdravotníci přetížení. Proto, aby nenastal kolaps systému, bude dnes jednat asociace krajů se zástupci vlády o dalším řešení a postupu. Zároveň s tím připravíme v Karlovarském kraji opatření k vyhlášení stavu nebezpečí. Jednat o tom bude krajský krizový štáb během dnešního odpoledne,“ dodal Petr Kulhánek.

V Karlovarském kraji je aktuálně 6525 lidí nakažených koronavirem. „Na Chebsku je 2415 lidí nemocných covid-19, na Sokolovsku 2260 a na Karlovarsku 1850 nemocných. Tato čísla jsou vysoká a v posledních dnech neklesají. Narůstá i počet zemřelých. Od začátku toho týdne zemřelo v kraji v souvislosti s koronavirem 58 lidí, celkem už od začátku pandemie 460,“ uvedla Michaela Zajíčková, mluvčí krajské hygieny.

Vzhledem k vážné situaci v Karlovarském kraji vláda od dnešní půlnoci uzavřela okresy Cheb a Sokolov, jejichž obyvatelé nesmí mimo stanovené výjimky cestovat mimo svůj okres a naopak lidé z okolí nesmí do těchto okresů vjíždět. Příjezdové cesty o půlnoci obsadily hlídky policistů, kteří provádí namátkové kontroly. Cílem opatření je zamezení dalšího šíření nemoci covid-19 a snížení mobility v postižených okresech. Mezi další opatření patří povinnost nošení minimálně chirurgické roušky nebo respirátoru řady FFP2 ve všech vnitřních prostorách a snaha přimět zaměstnavatele v regionu k nastavení co nejpřísnějších hygienických opatření a pravidelnému testování zaměstnanců.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Roman Kořinek

Štítky nouzový stav, politika, stav nebezpečí, hejtman, Petr Kulhánek, vláda, Karlovarský kraj, COVID-19, Starostové a nezávislí, pandemie covidu-19, Martin Kuba, ODS, Krajská hygienická stanice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Luděk Matouš

Tak to abyjste spěchali páni hejtmani .Pan Kuba a ostatní s opozičních stran se musí zeptat svých zástupcu ve sněmovně proč hlasovali proti ve zrovna tak kritické chvíli ve třech okresech a při nelepšící se situaci.A zase -Němci mají o hodně menší problém ,ale opatření mají až do 7.března.Připadá mi opravdu si u nás neumíme spočítat co nás to muže stát?Stydím se za celou politickou reprezentaci u nás-komunisti jsou jistě radostí bez sebe

Pátek, 12. února 2021, 11:35Odpovědět

Stav nebezpečí je slabší nástroj než stav nouze, říká hejtman Petr Kulhánek  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.