Počasí dnes18 °C, zítra21 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Bavorsko od testování pendlerů po 48 hodinách neustoupí

Bavorsko prý trvá na testování českých pendlerů na koronavirus každých 48 hodin. Jednání mezi bavorskými a českými politiky doposud nepřinesla posun. Řekl to karlovarský hejtman Petr Kulhánek (za STAN) po videokonferenci premiéra Andreje Babiše (ANO) s hejtmany. Kulhánek považuje takový stav za dlouhodobě neúnosný. Dlouhé kolony aut s pendlery, kteří potřebovali testy, se tvořily na hranicích už o víkendu a v pondělí znovu.

Dnes bylo čekajících pendlerů na hranicích méně, je ale pravděpodobné, že se pondělní situace bude každé dva dny opakovat.

"Premiér Babiš konstatoval, že telefonát s bavorským premiérem nepřinesl nic a bavorský premiér bude postupovat v rozporu s dohodou mezi premiérem Babišem a německou kancléřkou Angelou Merkelovou," řekl Petr Kulhánek.

Bavorsko prý svůj postoj nezmění ani do budoucna. "To pro nás ve výsledku znamená komplikace každých 48 hodin. Dlouhodobě je to z mého pohledu neudržitelné. Každých 48 hodin testovat 20.000 pendlerů, i když sdíleně s německou stranou, je prostě dlouhodobě neúnosné. Proto jsme prosili, aby byl vyslán apel k německé vládě, aby pravidla změnila, ale Bavorsko si stojí na svém, jak konstatoval pan premiér," uvedl Kulhánek.

Po zkušenostech z pondělního návalu na hraničním přechodu v Pomezí nad Ohří, kdy auta stála v několika frontách od časného rána a čekala hodiny na testování, Karlovarský kraj navýšil administrativní síly na testovacím místě, které narychlo zřídil v Pomezí nad Ohří. "Tím se nám zvýšil počet otestovaných aut ze 30 na 60 za hodinu," podotkl hejtman.

Pendleři kromě testovacího místa na hranicích využívají další místa v Karlovarském kraji. Jejich potřeba testování zahltila i objednávkové call centrum. "Včera (v pondělí) mělo call centrum rekordní počet objednávek. Zatímco běžně jich odbaví za den okolo 800, v pondělí to bylo 1260," doplnil karlovarský hejtman, pole něhož kapacity antigenního testování nemusí brzy stačit.

Testy musí mít i pendleři, kteří pracují na saské straně hranice, tam potřebují dva testy týdně, ty se také dělí mezi českou a německou stranu.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto facebook.com

Štítky ČR, Německo, koronavirus, správa, diplomacie, zaměstnanost, pendleři, Karlovarský, testování, Bavorsko, Petr Kulhánek, Andrej Babiš, ANO 2011, Starostové a nezávislí, Angela Merkelová, Karlovarský kraj, Pomezí nad Ohří

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bavorsko od testování pendlerů po 48 hodinách neustoupí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.