Počasí dnes7 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Od středy jsou opět povinné roušky i venku. Podívejte se, kde na ně nezapomenout

Nosit roušku bude od středy povinné i venku na území obcí, pokud bude člověk blíže než dva metry k jinému. Výjimku budou mít členové jedné rodiny nebo lidé při sportování. Kompletní přehled, kde a kdy mít nasazenou roušku, pro vás připravila Drbna.

Povinnost nosit roušky, respirátory nebo jiné prostředky k ochraně dýchacích cest platí od půlnoci z úterý na středu a to:

  • ve všech vnitřních prostorech staveb, mimo bydliště nebo místo ubytování
  • v prostředcích veřejné dopravy
  • na nástupišti, v přístřešku a čekárně veřejné dopravy
  • v motorových vozidlech, ledaže se v motorovém vozidle nachází pouze osoby z jedné domácnosti
  • na všech ostatních veřejně přístupných místech v zastavěném území obce, kde dochází na stejném místě a ve stejný čas k přítomnosti alespoň dvě osob vzdálených od sebe méně než dva metry, nejedná-li se výlučně o členy domácnosti

Výjimky zůstávají stejné jako pro nošení roušek v budovách, platí například pro děti do dvou let a ve školkách, pro dětské domovy, osoby s poruchou intelektu, domovy pro seniory a další pobytové sociální služby, soudce nebo ústavní činitele. Nemusí je mít také herci, tanečníci, moderátoři nebo přednášející, nutné nejsou také při focení portrétu nebo natáčení. Také snoubenci je nemusí mít při svatebním obřadu nebo focení a povinné nejsou ani pro sportovce v době tréninku.

Pokud ani toto nařízení situaci nezlepší a pozitivních případů bude přibývat, může dojít k zpřísnění opatření. Dnes to v poslanecké sněmovně naznačil Ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO). Největší nápor na zdravotnický systém očekává mezi 3. a 11. listopadem.

„Na vrcholovou kapacitu, kterou už těžko ovlivníme, protože tady je doběh nějakých deseti až 14 dnů, že se dostaneme podle předpokladů se špičkou někdy 11. listopadu,“ doplnil Prymula.

Ministr odhaduje, že může být potřeba až jedenáct tisíc standardních lůžek nebo lůžek s kyslíkem a 1500 až 3000 lůžek intenzivní péče pro pacienty se zvlášť těžkým průběhem onemocnění covid-19.

 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Vít Hassan

Štítky roušky, koronavirus, nařízení, Roman Prymula, rouška, Drbna.cz, ANO 2011, Poslanecká sněmovna ČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Od středy jsou opět povinné roušky i venku. Podívejte se, kde na ně nezapomenout  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.