Počasí dnes11 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Pěstounů je stále málo, většina lidí ani netuší, co pěstounská péče vlastně je

Karlovarský kraj stále trápí nedostatek dlouhodobých pěstounů. Každoročně se stane pěstouny jen pár rodin, které chtějí poskytnout zázemí dítěti, které nemělo v životě zatím tolik štěstí. Podle odborníků je na vině hlavně neinformovanost. Pěstounská péče se od adopce značně liší.

Pěstounská péče je forma náhradní výchovy. Dítě je místo v ústavu vychováváno v rodině.

Biologičtí rodiče či jiní příbuzní mají i nadále možnost se s dítětem stýkat, případně si při vhodné sociální situaci i požádat o vrácení dítěte do své péče.

Pěstouni nejsou zákonnými zástupci dítěte.

Pěstounská péče může být jen na dlouhou či přechodnou dobu. Maximálně do zletilosti dítěte, nebo pokud studuje do 26 let.

Pěstouni také mají nárok na příspěvky.

Jednou z mála pěstounů se stala i paní Nováková. Když vlastní děti odrostly, rozhodla se s manželem pro pěstounskou péči. Nejlépe sourozence. Nakonec jim úřady sdělily, že jim nalezli tři kluky.

Nejstaršímu bylo třináct. Dostali jsme tři dny na rozmyšlenou. A ten víkend jsme s manželem pořád chodili a říkali jsme si, tři kluci, máme do toho jít? Tak jsme obcházeli i naše přátele. A musím říct, že většinou říkali ne. Ale my jsme se přesto rozhodli, že tři kluci jo.  Jestli si nevezmeme ty tři kluky my, tak se těžko najde pomoc pro tyhle děti, většina pěstounů kolem nás chtěla jen jedno dítě,“ prozradila paní Nováková.

Je ale jednou z mála. V Karlovarském kraje je kolem 700 pěstounských rodin, většinou se ale jedná o příbuzné, kdy například babička pečuje o svá vnoučata. Nepříbuzenských pěstounů je stále málo.

Krajský úřad Karlovarského kraje má v současné době v evidenci přes 200 dětí, kterým je třeba vyhledat tu náhradní rodinu a z toho kolem třiceti dětí jsou děti od narození do 6 let věku, kde je ta situace nejpalčivější a pro tyto děti bychom měli ty pěstouny najít nejdřív,“ uvedl Petr Najman, zástupce ředitele Centra pro dítě a rodinu Valika.

Zároveň dodává, že zájem o pěstounství je celorepublikově nízký. Za vším stojí především fakt, že zájemci nejsou dostatečně informování, co to pěstounství vlastně je a co všechno obnáší. Například se musí neustále vzdělávat a účastnit se kurzů, to je pro některé velký strašák. Některé odrazuje i to, že vše není hned.

Občas se stává, že si lidé myslí, že jim ukážeme dvacet fotek a oni si vyberou to dítě, které se jim bude nejvíc líbil. Takhle to nefunguje, funguje je to tak, že si podáte žádost a celý ten proces od podání žádosti až po to finální rozhodnutí, jestli budete pěstouny nebo ne, trvá 9 – 12 měsíců,“ potvrzuje Najman.

Celý proces obsahuje nejen psychologická a zdravotní vyšetření, ale také návštěvu sociálního pracovníka. Pokud jsou zájemci vybráni, nastává proces takzvaného seznamování. Kdy za dítětem dochází a postupně se učí si na sebe zvykat. Pěstouni mají teď nárok využívat služby podobných organizaci jako je Valika, které jim poskytnou potřebné informace. Zájemci je mohou nalézt ZDE.

Je to náročné, ale stojí to za to. Shodují se pěstouni

Jsem šťastná, že jsem se pro pěstounskou péči rozhodla. Byla to láska na první pohled. Bála jsem se a stále se obávám období až bude chlapec v pubertě, ale to dáme," dodala paní Petra, dlouhodobá pěstounka šestiletého chlapce.

Pěstounská péče nám každopádně změnila od základu život, přinesla těžké chvíle i spoustu radosti. Stát se pěstounem bylo jedno z mých nejlepších rozhodnutí v životě," říká dlouhodobý pěstoun Petr, který má v péči sedmiletého chlapce.

Ohodnoť článek

Foto Pixabay.com | Zdroj pestounskapecevkk.cz

Štítky rodina, pěstounská péče, adopce, děti, Karlovarský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pěstounů je stále málo, většina lidí ani netuší, co pěstounská péče vlastně je  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.