Počasí dnes12 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Víkend patří zahradám, řada z nich nabídne doprovodný program jako turistický pochod nebo přednášky

Tento víkend patří zahradám a parkům. Už podesáté se totiž koná akce "Víkend otevřených zahrad". Do té se v Karlovarském kraji zapojuje již tradičně Bečovská botanická zahrada. Zde si mohou lidé zpestřit návštěvu turistickým pochodem. V Kynžvartu zas přednáškou na palčivé téma – kůrovec.

Celé to začalo v roce 1998 ve Velké Británii. K nám projekt otevřených zahrad přišel před deseti lety. Od té doby se do něj zapojuje například botanická zahrada v Bečově.

„Akce se bude týkat pouze soboty s tím, že jsou připraveny tři komentované prohlídky. V 11, ve 14 a v 16 hodin. A pro návštěvníky budou připraveny kopie dobových plánů, historických cedulek a historických fotografií, právě té zahrady, které běžně nejsou dostupné,“ řekl k akci správce Bečovské botanické zahrady Jiří Šindelář.

Milovníci turistiky mohou návštěvu zahrady spojit s pochodem za minerálními prameny. Start je od 6 do 11 hodin v Sokolovně. Cíl je pak v botanické zahradě. Připraveno je několik pěších tras od 5 do 50 kilometrů a cyklotrasa 60 km. Kdo se pochodu účastní má vstup do zahrady zdarma. Pro ostatní platí běžné vstupné.

Dalším místem, který se otevře veřejnosti je Státní zámek Valeč. Komentované prohlídky zámeckých teras budou pouze v sobotu, a to v časech 12, 14 a 16 hodin.

„Děláme komentované prohlídky v parku, letos máme jako novinku sobotní exkurzi Za valečskou květenou. Což bude celodenní akce pod vedením botanika Daniela Kouteckého, připraveny jsou i klasické komentované prohlídky,“ uvedl kastelán Tomáš Petr

Zámek Kynžvart láká na komentované prohlídky i přednášku

Areál druhého největšího zámeckého parku v Čechách je přístupý veřejnosti po celý rok zdarma. Nyní mohou rozlehlý park projít s průvodcem a dozvědět se řadu zajímavostí. Informační tabule tu totiž nenajdete.

„Máme vypsané prohlídky parku s průvodcem, kdy se návštěvníci mohou dozvědět  historii vzniku, kdo se na té zahradě podílel nebo jaké osobnosti ho navštívili nebo jaké problémy zahrnuje současná péče o tak rozsáhlé území,“ představil program kastelán zámku Kynžvart Ondřej Cink.

Celá republika se potýká s lesy, které devastuje kůrovec. Problému se nevyhnul ani zámecký park. I proto tu ve středu od 15 hodin připravili přednášku na toto téma.

„Zámecký je park je v posledních letech hodně zasažen tím lýkožroutem smrkovým a hrozí, že přirozenou cestou dojde k výrazné proměně toho parku. Je to jeden z prostředků, jak chceme návštěvníkům parku vysvětlit, proč se to děje a proč budeme muset odtěžit několik stovek stromů,“ uvedl Cink

Komentované prohlídky jsou tu po oba víkendové dny od 11, 13 a od 15 hodin. Pokud se zajímáte o další zahrady mimo náš region, najdete jejich seznam na webových stránkách  na www.vikendotevrenychzahrad.cz

A příští pátek do kostela!

Už v pátek 12. června se uskuteční už dvanáctý ročník populární akce Noc kostelů. Do té se letos zapojilo 1 122 kostelů a modliteben. V Karlovarském kraji jich je dosud nahlášeno 23. Jejich seznam naleznete ZDE.  

A závěrem jeden úsměvný fakt. Vznik tohoto festivalu sahá do Vídně a je poměrně zábavný. Jeden z kostelníků nechal jednoho dne při úklidu otevřené dveře, kolemjdoucí potom se zájmem do kostela vstupovali. A tak vznikla Noc kostelů.

Ohodnoť článek

Foto NPÚ

Štítky zahrady, Víkend otevřených zahrad, tip na výlet, víkend, Karlovarský kraj, botanická zahrada, Valeč, Kynžvart, zahrada, přednáška, kostel, Ondřej Cink, Noc kostelů, Velká Británie, Jiří Šindelář, Bečov, kůrovci

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Víkend patří zahradám, řada z nich nabídne doprovodný program jako turistický pochod nebo přednášky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.