Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Úterý 24. září 2024  |  Svátek má Jaromír
Bez reklam

ANO bude v Karlovarském kraji tento týden jednat s ostatními stranami

Hnutí ANO, které vyhrálo krajské volby v Karlovarském kraji, chce během tohoto týdne jednat s dalšími stranami, kterým se podařilo dostat do zastupitelstva. Poté oznámí, zda bude v Karlovarském kraji vládnout samo nebo přibere koaličního partnera. Novinářům to sdělila jednička kandidátky ANO Jana Mračková Vildumetzová. Zisk 28 mandátů dává ANO možnost vytvořit jednobarevnou krajskou vládu, má jasnou většinu v pětačtyřicetičlenném zastupitelstvu.

Platí, co jsem řekla hned po volbách. I přes ten úžasný výsledek se teď se všemi partnery v zastupitelstvu sejdeme, probereme programové priority a to, kde se shodneme a mohli bychom si být užiteční. Je to slušné, my se tak chovali vždy a nehodláme na tom nic měnit. Určitě na to ale nespěcháme. Nejdřív v klidu probereme všechno u nás, s našimi lidmi a teprve pak začneme zvát na schůzky ostatní strany," uvedla Mračková Vildumetzová na svém facebooku.

Po tomto krátkém kolečku veřejně oznámíme, jak bude krajská vláda vypadat, abychom se v řádném čase mohli ujmout vedení kraje, nic nezdržovali a od prvního dne pro vás mohli tvrdě pracovat," doplnila.

Variant možné spolupráce ale není mnoho, do zastupitelstva Karlovarského kraje se dostalo letos jen pět stran, kromě ANO ještě STAN, ODS, SPD a Trikolora a Volba pro kraj. Hnutí STAN ale soudí, že koaliční spolupráce s ANO není reálná. .Jednat ale může o obsazení komisí nebo výborů zastupitelstva. V úvahu přichází nějaký druh spolupráce s ODS, s níž ANO tvoří koalici například v Karlových Varech. ANO také může nabídnout spolupráci SPD, která byla po čtyři roky s ANO společně v opozici, nebo Volbě pro kraj, s níž také ANO spolupracuje například v Sokolově.

V krajských volbách, které se konaly o víkendu, získalo ANO 28 mandátů, STAN sedm mandátů, SPD s Trikolorou čtyři mandáty a po třech křeslech bude mít v zastupitelstvu ODS a Volba pro kraj.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jana Mračková Vildumetzová

Štítky volby, Karlovarský kraj, krajské volby, povolební vyjednávání

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ANO bude v Karlovarském kraji tento týden jednat s ostatními stranami  |  Politika  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.