Počasí dnes6 °C, zítra6 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Vybraná města se budou muset postarat o ubytování pro bezdomovce s nemocí COVID-19 nebo umístěných do karantény

Opatření se týkají obcí s rozšířenou působností a připravenost zajistit ubytování pro lidi bez domova a vykázané osoby s nařízenou karanténou či s onemocněním koronavirem jim uložil hejtman. Většina starostů má již taková místa vytipovaná.

Karlovy Vary, Ostrov, Sokolov, Cheb, Mariánské Lázně, Kraslice a Aš budou muset zajistit ubytování lidem bez domova v případě, že mají nařízenou karanténu či už se u nich prokázalo onemocnění COVID-19. Opatření se vztahuje i na ty občany, kteří byli z důvodu domácího násilí vykázáni z domu. Rozhodl o tom dnes hejtman Karlovarského kraje Petr Kubis.

„Předběžně už jsem o tom s karlovarskou paní primátorkou a starosty obcí s rozšířenou působností mluvil. Je třeba vše zajistit po dohodě s hygieniky. Jedná se o prostory, ve kterých budou moci odděleně být umístěni občané bez domova a vykázaní v případě, že jsou v karanténě, nebo se už u nich prokázalo onemocnění COVID-19,“ uvedl hejtman Petr Kubis.

Počítáno má být také s tím, že v těchto vyčleněných budovách musí být poskytována nezbytná péče a zásobování. Navíc bude nutné zajistit i ostrahu takových objektů.

„Společně jsme se shodli na tom, že je to sice velmi náročné, ale nezbytné opatření, abychom zabránili šíření nákazy ve městech a okolních obcích právě kvůli lidem, kteří se i přes karanténu nebo prokázané onemocnění pohybují venku mezi ostatními lidmi, protože nemají kde být. Většina starostů má podobná místa vytipovaná, ještě si upřesníme kapacitu.  Zpočátku by byly tyto budovy v provozu jen v Karlových Varech, v Sokolově a v Chebu, pokud by to bylo zapotřebí, následně i v ostatních obcích s rozšířenou působností,“ upřesnil hejtman.

Vyhrazené budovy sloužit nejen obyvatelům uvedených měst, ale i ostatních obcí v jejich správním obvodu. V případě potřeby se kraj podle krizového zákona bude podílet na financování provozu vyčleněných objektů.

Místostarosta Chebu Jiří Černý v týdnu uvedl, že město má vytipovány tři lokality. „V případě potřeby bychom dokázali takto ubytovat až sto padesát osob,“ sdělil Jiří Černý.

Napište nám

Napište první písmeno abecedy.

* Povinné položky.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay

Štítky koronavir, bezpečnost, Karlovarský kraj, karanténa, hejtman, nemoc, COVID-19, Karlovy Vary, Cheb, Petr Kubis, Sokolov, Jiří Černý, Mariánské Lázně,

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vybraná města se budou muset postarat o ubytování pro bezdomovce s nemocí COVID-19 nebo umístěných do karantény  |  Politika  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.