Počasí dnes8 °C, zítra5 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

ANO v Karlovarském kraji vytvořilo stínovou krajskou vládu

Opoziční hnutí ANO vytvořilo v zastupitelstvu Karlovarského kraje stínovou vládu. Má ještě intenzivněji kontrolovat koalici a navrhovat podle ANO vhodnější řešení. Na rozdíl od současného stavu, kdy se k jednotlivým tématům opoziční zastupitelé vyjadřují nahodile, nyní bude mít každý na starosti konkrétní oblast. Zástupci hnutí ANO to uvedli na tiskové konferenci.

Podle hejtmana Karlovarského kraje Petra Kulhánka (za STAN) není problém vnímat i náměty, opozice, její postup by ale neměl být podle něj tak destruktivní jako dosud. 

„Stávající koalice dělá chybu za chybou, nebije se za lidi a my na to nemůžeme jen koukat. I když krajské volby jsou až příští rok na podzim, tak my tu stále jsme a budeme pro všechny. Kdokoliv se na nás obrátí, vyrazíme za ním a pokusíme se společně najít řešení jeho problémů,“ uvedla krajská předsedkyně ANO a poslankyně Jana Mračková Vildumetzová.

Kroky současné koalice v kraji, kterou tvoří STAN, Místní, ODS, KDU-ČSL, TOP 09, Volba pro město a SNK1, opoziční ANO od počátku kritizuje. Popisuje je jako "chybné, nepromyšlené a podivné". Chybný byl podle ANO například záměr zrušit bazén v Domově mládeže při střední pedagogické škole. Za chybu ANO považuje také to, že se kraj vloni nepřihlásil do celostátního programu na podporu venkovských obchodů. A nepromyšlené je podle Vildumetzové například rovněž přijetí úvěru 2,5 miliardy na předfinancování projektů, který se začne splácet až v příštím volebním období. Kritizovala i zvýšení nákladů na opravu Císařských lázní.

„Pokud se stínová vláda bude chovat stejně destruktivně, jako současná opozice, tak to ničemu nepřispěje. My jsme přístupní kritice nebo podnětům, ale nemůže se to nést v takovém naprosto konfrontačním módu, kdy racio ustupuje do pozadí,“ řekl hejtman. K zásadní tématům podle něj koalice svolává jednání i s opozicí. „Ale obvykle tam nepřijde nikdo nebo jeden člověk,“ dodal Kulhánek.

Předsedkyní stínové krajské vlády za ANO je Mračková Vildumetzová, která by se měla zabývat financemi a ekonomikou. Gabriela Dostálová se má věnovat zdravotnictví, fondu Spravedlivé transformace a regionálnímu rozvoji, Renata Oulehlová má mít na starosti sociální věci a Martin Hurajčík dopravu a silniční hospodářství. Celkem 12 členů stínové vlády zhruba kopíruje náplň činností současné koaliční rady Karlovarského kraje,.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky ČR, správa, ANO, Karlovarský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ANO v Karlovarském kraji vytvořilo stínovou krajskou vládu  |  Politika  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.