Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Vláda chystá prodloužení pravidel pro nouzové ubytování uprchlíků z Ukrajiny

Vláda se chystá ve středu prodloužit o rok platnost pravidel pro nouzové ubytování válečných uprchlíků z Ukrajiny. Upravuje to nařízení, které by měl kabinet schvalovat. Platit by mělo do konce března příštího roku. Do té doby má zatím trvat dočasná ochrana příchozích v Česku i dalších zemích EU.

Stát poskytuje příspěvky na nouzové ubytování uprchlíků v ubytovnách, penzionech či hotelích. Krajským či obecním zařízením na osobu na den posílá 300 korun. Ostatním provozovatelům vyplácí 350 korun. Dosavadní nařízení platí do konce března. Pokud by vláda platnost podle ministerstva vnitra neprodloužila, od dubna by ubytování uprchlíků bylo bez pravidel. Týkalo by se to třeba právě proplácení náhrad za osobu a noc v zařízení.

Podle zákona může vláda paušální příspěvek nastavit, a to od 200 do 350 korun na osobu za den. Původně byly částky o stokorunu nižší než dnes, zvedly se loni od listopadu. Důvodem bylo zdražování energií.

Ministerstvo vnitra pro letošek počítalo původně s výdaji na nouzové ubytování asi 3,5 až čtyři miliardy korun, pokud by počet ubytovaných zůstal stejný. Resort připomíná, že výdaje ale ovlivní změna v nastavení podpory ubytování. Pravidla by totiž měla upravit novela zákona lex Ukrajina. Podle normy stát bude uprchlíkům bydlení v ubytovnách, penzionech či dalších zařízeních hradit jen po omezenou dobu. Po 150 dnech, tedy pěti měsících by si ho pak měli začít platit buď sami, nebo by si museli najít jiné bydlení. Netýká se to ale rodičů s malými dětmi, invalidů či seniorů.

Podle zákona by v nouzovém ubytování neměli uprchlíci setrvávat dlouho. V ubytovacích zařízeních by neměli pobývat zpravidla déle než tři měsíce a v tělocvičnách, halách či podobných místech ne déle než měsíc, předpokládá norma. Podle expertů na migraci je bydlení v bytech vhodnější pro začleňování, navíc je i levnější.

Ruská invaze na Ukrajinu začala loni 24. února. Ministerstvo vnitra od té doby vydalo uprchlíkům téměř půl milionu víz k ochraně. Většinu příchozích tvoří ženy a děti. Lidé nyní obnovují svou registraci. O prodloužení dočasné ochrany v Česku musejí požádat do konce března. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) před pár dny uvedl, že to dosud udělalo 271 tisíc lidí.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Úřad vlády ČR/Facebook

Štítky Vláda, ČR, Ukrajiny, Válka, Uprchlíci

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vláda chystá prodloužení pravidel pro nouzové ubytování uprchlíků z Ukrajiny  |  Politika  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.