Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Náměstka hejtmana Bureše, který se stal poslancem, vystřídá Jakobec

Náměstek hejtmana Karlovarského kraje Jan Bureš (ODS) po zvolení poslancem postupně předá svou agendu v kraji Karlu Jakobcovi (ODS). Po předání funkcí se také sníží počet uvolněných krajských zastupitelů ze tří na dva. Bureš by měl odstoupit z funkce náměstka na listopadovém jednání krajského zastupitelstva, řekl uvolněný radní Karel Jakobec, který má na kraji na starosti životní prostředí a přebere i oblast dopravy.

Byli jsme domluveni s Honzou Burešem, že po komunálních volbách se stanu já náměstkem hejtmana. Ale vzhledem k tomu, že se stal poslancem, tak tento krok proběhne dříve. Takže na nejbližším řádném zastupitelstvu, tedy 1. listopadu, se vzdá funkce a já bych měl být koaličními hlasy zvolen prvním náměstkem hejtmana,“ uvedl Jakobec.

Přechod kompetencí ale bude postupný. Podle Jakobce má dosavadní první náměstek Bureš rozdělané některé projekty, které by chtěl dokončit, například nákup autobusů na stlačený zemní plyn. Celý resort dopravy by tak měl Jakobec převzít zhruba do poloviny příštího roku.

Krajská koalice má devět radních a tři uvolněné, tedy placené zastupitele. Počet uvolněných zastupitelů už po krajských volbách kritizovala opozice. Počet uvolněných členů zastupitelstva ale odráží to, že koalici tvoří hned pět volebních strana sdružení, STAN, koalice ODS a KDU-ČSL, Místní, Piráti a sdružení SNK1.

Jan Bureš je také starostou města Ostrov. Tuto funkci si chce ale zatím ponechat.

Před dvěma týdny ve sněmovních volbách vyhrálo v Karlovarském kraji hnutí ANO před koalicí Spolu. Z pěti získaných mandátů tak bude mít ANO dva poslance, Spolu jednoho, a to právě Jana Bureše, po jednom poslanci získala i koalice Pirátů a STAN a jednoho poslance bude mít i SPD.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ODS

Štítky správa, volby, ODS, personální, Karlovarský, Jan Bureš, Karel Jakobec, náměstek krajského hejtmana, Karlovarský kraj, koalice, ANO 2011, Česká pirátská strana, Starostové a nezávislí, KDU-ČSL

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Náměstka hejtmana Bureše, který se stal poslancem, vystřídá Jakobec  |  Politika  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.