Počasí dnes8 °C, zítra5 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Lídr karlovarské kandidátky Spolu Jan Bureš si ponechá pozici starosty Ostrova

Lídr kandidátky koalice Spolu v Karlovarském kraji a nový poslanec Jan Bureš (ODS) si chce k poslaneckému mandátu ponechat i funkci starosty Ostrova na Karlovarsku. Vzdá se ale funkce náměstka hejtmana, zůstane pouze krajským zastupitelem. Koalice Spolu skončila v kraji druhá za hnutím ANO, získala přes 20 procent hlasů a jeden poslanecký mandát. Ve sněmovně se bude chtít Bureš zaměřit na transformaci kraje, zdravotnictví i na bytovou výstavbu.

Pro náš kraj je důležitá transformace regionu, podpořit změnu s ohledem na předpisy a plány Evropské unie. Klíčová je proto otázka životního prostředí, největší balíky peněz z dotací jdou přes ministerstvo životního prostředí. Můj zájem je tedy zaměřit se na oblast životního prostředí,“ řekl Bureš. Dále se chce zabývat a podpořit výstavbu nájemních bytů ve vlastnictví měst a obcí nebo dostupnost primární zdravotní péče v okrajových regionech Česka.

S výsledkem voleb je krajská koalice Spolu, tvořená stranami ODS, KDU-ČSL a TOP 09, spokojená. Podle Bureše, který byl už jednou zvolen poslancem v roce 2010, se za Karlovarský kraj vrátila do Sněmovny středopravicová strana. Vítězství ANO v kraji koalice očekával, uvedl. „Je to dáno kombinací více faktorů. Jedním je popularita lídryně hnutí ANO a bývalé hejtmanky Jany Mračkové Vildumetzové, byla i v čele asociace krajů, což jí dávalo hodně mediálního prostoru a osobně docházela na hodně akcí v kraji. Další je demografická skladba obyvatel Karlovarského kraje,“ řekl Bureš.

Ačkoli je starostou v Ostrově, jeho koalice tam nezískala většinu hlasů. Vyhrálo tam hnutí ANO s 33 procenty, koalice Spolu skončila druhá s 19 procenty hlasů. „Vysvětlení je jednoduché, lidé volí jinak v komunálních a jinak v parlamentních volbách, kombinací jsou volby krajské. Do Parlamentu, který má většinou dvakrát větší účast než volby komunální, volí lidé podle svého stranického přesvědčení, zatímco v komunálních volí konkrétní osobnosti,“ míní Bureš.

Volby do Sněmovny v Karlovarském kraji vyhrálo ANO, získalo 33,06 procenta hlasů. Na druhém místě je koalice Spolu, má 20,22 procenta. Třetí PirSTAN dostali 14,23 procenta hlasů.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto SPOLU/Facebook Jan Bureš

Štítky ČR, volby, sněmovna, Ostrov, Karlovarský, Jan Bureš, Karlovarský kraj, koalice, ANO 2011, Poslanecká sněmovna ČR, ODS, SPOLU, Evropská unie, Ministerstvo životního prostředí České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lídr karlovarské kandidátky Spolu Jan Bureš si ponechá pozici starosty Ostrova  |  Politika  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.