Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Ministr zdravotnictví navrhne vládě prodloužit nouzový stav o 30 dní

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) navrhne v pondělí vládě, aby Sněmovnu požádala o souhlas s prodloužením nouzového stavu o 30 dní. Řekl to při dnešních interpelacích ve Sněmovně. Nouzový stav je kvůli pandemii koronaviru vyhlášen do 20. listopadu, prodloužil by se do 20. prosince. Musí to ale schválit poslanci.

Důvod pro takto dlouhé prodloužení vyplývá podle ministra z opatření, která chce představit v pátek. "Jakmile zítra bude představena ta série opatření, ta tabulka či matice či jak to chcete nazvat, která poměrně pragmaticky a provázaně upravuje doporučení a nařízení napříč všemi oblastmi lidského života, tak si velice jednoduše a rychle všichni uvědomíme, že bez existence nouzového stavu vlastně se tato tabulka stává relativně bezcennou a všechna opatření se dostávají pouze do roviny doporučení," řekl Jan Blatný.

Počet nových případů koronaviru dnes ve srovnání s minulým týdnem opět klesl. Do 18:00 odhalily laboratoře v Česku 4312 nakažených, zhruba o 2300 méně než minulý čtvrtek za stejnou dobu. V nemocnicích je s covidem 7564 pacientů, proti středě je to pokles o 330 lidí. Do statistik ale dnes přibylo dalších 138 úmrtí, celkem už v ČR s koronavirem zemřelo 5708 lidí. Vyplývá to z aktuálních údajů ministerstva zdravotnictví.

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) řekl ve středu po zasedání Ústředního krizového štábu, že se uvidí, zda vláda požádá rovnou o měsíc, nebo jen o 14 dní. V Česku už platí řada opatření, která mají zamezit šíření nákazy. Jde například o povinné nošení roušek, zákaz nočního vycházení nebo uzavření restaurací, řady obchodů a škol.

Blatný dnes poslancům řekl, že opatření i při nízkých stavech nebezpečí počítají s jistým omezením shromažďování. "A to bez nouzového stavu nařídit nelze," podotkl. Pokud by se vláda spoléhala pouze na dobrovolnost ze strany občanů, potom účinnost opatření významně klesne, varoval ministr. Upozornil i na to, že vzhledem k tomu, že od nakažení do těžkého průběhu nemoci uplynou podle dosavadních poznatků dva až tři týdny, by se mohlo nejprve zdát, že se vše zlepšuje. Ale za dva až tři týdny by nastal zásadní zlom k horšímu. Nouzový stav má být podle něj prodloužen "nikoli jako trest, ale v podstatě pro blaho všech lidí v této zemi."

Reprodukční číslo, které udává průměrný počet dalších nakažených od jednoho pozitivně testovaného, a vystihuje tak rychlost šíření nákazy, kleslo tento týden na 0,8. Dnes to potvrdil ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR (ÚZIS) Ladislav Dušek. Bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) i premiér Andrej Babiš (ANO) v půlce října zmiňovali, že při stabilním reprodukčním čísle 0,8 se budou přijatá opatření zmírňovat. Podle Duška jde o pozitivní trend, nicméně na trvání přijatých opatření proti šíření epidemie je třeba dál trvat.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto vlada.cz

Štítky prodloužení nouzového stavu, ministr zdravotnictví, nové případy koronaviru, nouzový stav, vláda, Poslanecká sněmovna ČR, Jan Blatný, ANO 2011, pandemie covidu-19, Česko, Ladislav Dušek, Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ministr zdravotnictví navrhne vládě prodloužit nouzový stav o 30 dní  |  Politika  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.