Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Exhejtman Pavel: Začínali jsme v provizorních kancelářích

Začátky fungování Karlovarského kraje byly těžké. Kraj neměl sídlo, úředníky ani příjmy. Přesto se mu v prvních letech podařilo prosadit hodně věcí, míní první hejtman Karlovarského kraje Josef Pavel (tehdy ODS), který byl ve funkci osm let. A i zpětně hodnotí fungování tehdejšího krajského vedení pozitivně. Až na jednu výjimku, nedotaženou rekonstrukci Císařských lázní.

"My jsme byli navoleni v prosinci 2000 a sídlo jsme převzali až v červnu. Takže jsme do té doby seděli v provizorních kancelářích ve Staré Roli. A na začátku ledna jsem přijel do Komerční banky a vytáhl jsem z kapsy 1000 korun, svých, protože to jinak nešlo, a založil jsem krajský účet," popsal počátky fungování kraje Josef Pavel.

"Strašně důležité bylo postavit kvalitní tým lidí. Úřad není o instituci, taky jsme řešili znak, ale to až poté, ale je to o lidech. Ať už to byl ředitel úřadu, pan Rokůsek, který dělal šéfa pobočky Nejvyššího kontrolního úřadu se sídlem v Sokolově, a další, z nichž mnozí tam jsou dodnes," řekl Pavel. Roman Rokůsek byl ve funkci ředitele krajského úřadu do roku 2016, odešel na vlastní žádost.

Komplikované bylo v prvních měsících činnosti krajské samosprávy v Karlovarském kraji i sestavení koalice. ODS původně dohodla spojenectví s tehdejší Čtyřkoalicí (koalice KDU-ČSL, Unie svobody, Demokratické unie a Občanské demokratické aliance)). Po neshodách uvnitř Čtyřkoalice ale nakonec vytvořila radu spolu s ČSSD a některými členy Čtyřkoalice. To se podle Pavla nakonec ukázalo jako prospěšné, i když nebylo lehké to prosadit ve vedení ODS.

Začínající kraje zkraje dostávaly od státu příspěvek jen na činnost úřadu, vlastní daňové příjmy neměly, to až v dalších letech. Stát ale zároveň na kraje převedl postupně silnice druhé a třetí třídy nebo třeba místní nemocnice. "Když jsem tehdy jednal s ministryní zdravotnictví, jestli dostaneme nějakou koncepci zdravotnictví kraje, tak na mě koukala a řekla, že nic takového není," vzpomíná Pavel.

Všechno tak zůstalo na nových samosprávných krajích. Podle Pavla tak Karlovarský kraj začal od nejnižší úrovně, tedy od budování stanic záchranné služby. V kraji bylo hodně "hluchých" míst, Žlutice, Horní Slavkov, Aš a další oblasti. Hejtman Pavel se dokonce nechal svézt z Toužimi do Žlutic sanitkou a na vlastní kůži zjistil, že po tamních silnicích to je nepřijatelné, a tak vznikla základna i ve Žluticích.

Kraji se v prvních letech samostatné existence podařilo prosadit stavbu tehdy rychlostní silnice mezi Karlovými Vary a Chebem, připravit stavbu Pavilonu akutní medicíny v Karlových Varech nebo začít s transformací středního školství. Tu sice provázely silné protesty z měst, kde se školy zrušily, ale podle Pavla pro to byly racionální důvody. "Myslím, že všechno, co jsem tehdy podepsal, bych podepsal znovu. Jediné, co mě mrzí, je, že se nám nepodařilo dotáhnout do konce rekonstrukci Císařských lázní," řekl Pavel.

Politiku sleduje Pavel i dnes, i když v ní aktivně nepůsobí. Někdejší ředitel několika hotelů, primátor Karlových Varů, hejtman, krajský předseda ODS, odešel z ODS v roce 2012. V roce 2016 kandidoval za Hnutí nezávislých pro harmonický rozvoj měst a obcí. Nyní pracuje jako šéf developerské společnosti v Praze. I při pohledu o 20 let zpět Josef Pavel stále trvá na tom, že nejdůležitější je vybírat si do týmu lidi, kteří jsou erudovaní, nikoli pouze loajální. A i když jsou některá rozhodnutí nepopulární, podle Pavla si lidé volí své zástupce do samosprávy, aby byli schopni i taková rozhodnutí udělat.

Autoři | Foto facebook.com

Štítky ČR, volby, správa, kraje, hejtman, Karlovarský kraj, Josef Pavel, ODS, Karlovy Vary, Komerční banka, Žlutice, Nejvyšší kontrolní úřad, ČSSD, KDU-ČSL, Unie svobody

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Exhejtman Pavel: Začínali jsme v provizorních kancelářích  |  Politika  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.