Počasí dnes10 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

POLITICKÁ KORIDA: Jaké problémy Karlovarského kraje je třeba urychleně řešit?

V rubrice s názvem Politická korida konfrontujeme krajské zastupitelské kluby s tématy, které aktuálně hýbou Karlovarským krajem. V letošním roce slaví kraj dvacáté narozeniny a nás zajímalo, jaké jsou největší problémy Karlovarského kraje, které je třeba urychleně řešit. Odpovídají zastupitelé.

Otázka: Karlovarský kraj slaví v letošním roce dvacáté narozeniny. Když se za touto dvacetiletou historií ohlédnete, vidíte mnoho povedených projektů a akcí. Kraj má ale stále řadu velkých problémů. Co vy a vaše strana nebo hnutí považujete za největší problémy Karlovarského kraje, které je třeba urychleně řešit?

Odpovědi nejsou redakčně upraveny a jsou řazeny podle data a času doručení do redakce. Na naši otázku neodpověděl: Dalibor Blažek (HNHRM), Martin Havel (ČSSD), Eva Valjentová (KSČM), Karla Maříková (SPD+SPO) a Josef Janů (Piráti).

Petr Kulhánek (KOA)

Neznám dosud žádnou vizi/strategii, kam by měl kraj směřovat v době pouhelné. Vzhledem k tomu, že se bavíme o roce 2030+, je tato doba za dveřmi a měla by v tomto směru být ze strany kraje vyvíjena velmi intenzivní aktivita tuto diskusi moderovat a následně strategii formulovat. Problémem, která ekonomicky a dosud neřiditelně drtí krajský rozpočet je finanční sanace krajského zdravotnictví, dnes již ve stovkách mil. Kč. Je otázkou, jakým dílem to jde za ekonomickým vedením KKN a jakým za nevyváženou legislativní úpravou úhrad krajským nemocnicím. Také zde měl a má kraj sehrávat daleko aktivnější roli, ne pouze připravovat rozpočtová opatření na další úhrady.

Karel Jakobec (ODS)

Podle mého názoru se v letošním roce v našem kraji velmi výrazně otřese trh s nabídkou nejen kvalitních, ale v podstatě jakýchkoliv pracovních příležitostí. Opatření proti koronavirové nákaze budou mít negativní dopad především na náš kraj, který je na cestovním ruchu existenčně závislý. K tomu největší zaměstnavatel kraje (Sokolovská uhelná) ohlásil uzavírání některých provozů se ztrátou dalších stovek pracovních míst. Nové vedení kraje bude muset v první řadě najít způsob, jak tento negativní trend řešit a co nejvíce ulehčovat novým investorům rozšiřovat podnikání právě do našeho regionu. S tímto úkolem souvisí i další zásadní problém, vlastně už evergreen, a tím je dálniční napojení jak směrem na Prahu, tak i do Bavorska a zkapacitnění komunikací směrem do Ústeckého a Plzeňského kraje. Velkým a zásadním úkolem pro budoucnost kraje bude udržet stávající síť zdravotnické péče a zlepšit úroveň všech druhů vzdělávání.

Jana Mračková Vildumetzová (ANO)

Dvacetiletí, které má Karlovarský kraj za sebou, zásadně proměnilo tvář regionu. Je za tím úsilí našich předchůdců, starostů, všech občanů, kteří díky své práci a obětavosti posunuli kraj vpřed. Nyní stojí kraj před mnohými výzvami, lázeňství se ocitlo v krizi, o práci přišla řada lidí. V důsledku opatření během nouzového stavu se zavřely lázeňské domy a hotely, přes hranice nemohli zahraniční hosté, kteří tvoří 90 procent klientely. Začali jsme hned jednat s vládou o tom, co by mohlo lázeňství v době po pandemii oživit. Povedlo se prodloužit program Antivirus, což by mělo pomoci udržet pracovní místa. Jednali jsme o rozšíření projektu Outplacement, což znamená podporu pro zaměstnance ohrožené propouštěním, i pro zaměstnavatele, kteří jsou ochotni obsadit nová pracovní místa. Se státem jsme začali řešit útlum těžby a s tím spojené propouštění na Sokolovsku. Po návštěvě premiéra v kraji diskutuje vláda se Sokolovskou uhelnou o cestě, jak oddálit masivní propouštění. Kraj sám neruší investice, zachoval většinu dotačních programů a na podporu cestovního ruchu jsme mimo jiné zavedli vstupné zdarma do krajských muzeí a galerií. Obrovskou šancí pro region je i to, že si koncern BMW Group vybral Podkrušnohorskou výsypku u Sokolova pro uskutečnění stavby zkušebního centra autonomních vozů. To je příležitost pro náš kraj získat nová kvalifikovaná pracovní místa v době, kdy dojde k útlumu těžby. Velmi důležité je i pokračování v dostavbě dálnice D6 směrem na Prahu.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto facebook.com

Štítky Karlovarský kraj, problémy, politika, zastupitelé, pracovní místo, Dalibor Blažek, Martin Havel, Eva Valjentová, Hnutí nezávislých za harmonický rozvoj obcí a měst, ČSSD, Karla Maříková, KSČM, Josef Janů

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

POLITICKÁ KORIDA: Jaké problémy Karlovarského kraje je třeba urychleně řešit?  |  Politika  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.