Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Karlovy Vary se zajímají o podmínky sedmi set milionového úvěru

Vedení města chce peníze použít na nutné investiční projekty a rozvoj města. Takto zásadní krok chce ale důkladně diskutovat s opozicí, neboť si je vědomo, že se jedná o rozhodnutí napříč několika volebními obdobími. Čerpání peněz by mělo začít v příštím roce.

„Udělali jsme si hrubý odhad projektů, které chceme nebo musíme realizovat a vyšla nám částka kolem 700 milionů korun. S touto částkou tedy počítáme pro další kroky, ve kterých prioritně oslovíme banky, abychom zjistili podmínky úvěru,“ uvedla primátorka města Andrea Pfeffer Ferklová (ANO).

Radní mají již připraven jakýsi zásobník projektů, které by měly být z půjčených peněz realizovány. Jsou v nich zejména opravy mostů a opěrných zdí. „Musíme si ještě vydiskutovat podmínky projektů, které budeme do tohoto úvěru zařazovat. Rozhodně tam nechceme dávat drobné věci, jako jsou opravy chodníků a podobně, ale pouze velké investice, které jsou pro město důležité,“ doplňuje první náměstek primátorky Tomáš Trtek (ANO).

Město má zcela jasno v podmínkách úvěru, které je ochotno akceptovat. Tou nejzásadnější je odklad splátek na tři roky a jejich rozložení na dvanáct let.

„V současné době máme pouze jeden úvěr a tím je KV Aréna, jehož splácení skončí v roce 2023. Bez problémů splácíme zhruba 40 milionů korun a proto víme, jak vysoký úvěr si město může dovolit, aby se do budoucna nedostalo do složité situace,“ pokračuje náměstek primátorky Petr Bursík (ODS) s tím, že radní chtějí, aby poslední splátka zamýšleného úvěru byla 31. 12. 2035.

Jedním z největších projektů, který by mohl být z úvěru financován, je stavba nového mostu přes řeku Ohři. Ten by měl být postaven jako pokračování ulice Charkovská. Vše je ale předmětem mnoha jednání, ke kterým jsou podle radních už nyní zváni i zástupci opozice. „Jsme si vědomy toho, jak zásadní rozhodnutí pro město takový úvěr je a proto chceme najít shodu napříč politický spektrem. Navíc víme, že se ty projekty budou realizovat postupně a postupné bude i čerpání peněz, takže o něčem budou rozhodovat i naši případní nástupci,“ dodala primátorka Karlových Varů.

O tom, že město není v dobré kondici a že si na jeho rozvoj bude muset radnice půjčit, nemá pochybnosti ani opozice. Ta ale chce znát všechny detaily a samozřejmě i obsah zmiňovaného zásobníku projektů. „Po vedení města chceme jasný plán akcí, které by byly z úvěru podpořeny. Obáváme se určitého prožraní na menší akce, nebo takové, které by šly udělat levněji či odsunout později. Prioritou by mělo být také splacení úvěru za KV Arénu, čímž by se nám poněkud uvolnili ruce v dalších akcích,“ sdělil před časem opoziční zastupitel Jindřich Čermák (Piráti), který by na seznamu projektů rád viděl například rekonstrukci Alžbětiných lázní nebo koncertní sál pro KSO v Císařských lázních.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto facebook.com

Štítky investice, rozvoj města, úvěr, podmínky, splácení, Karlovy Vary, projekt, peníze, ANO 2011, Andrea Pfeffer Ferklová, KV Arena, ODS, Česká pirátská strana

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karlovy Vary se zajímají o podmínky sedmi set milionového úvěru  |  Politika  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.