Počasí dnes6 °C, zítra8 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Stát bude rozdávat čtyři tisíce korun na lázeňské pobyty

Podruhé v relativně krátkém čase přijel včera do Karlovarského kraje premiér Andrej Babiš se svými ministry Karlem Havlíčkem a Klárou Dostálovou. Včerejší pobyt se odehrával v Karlových Varech a byl věnován problematice lázeňství, zachování pracovních míst a podpory tohoto, pro Karlovarský kraj, velmi důležitého odvětví.

„Naše město je z osmdesáti procent závislé na cestovním ruchu a zejména zahraniční klientele. Přestože se snažíme oslovit české turisty a klienty prostřednictvím slevových poukazů Vary°Voucher a řady chystaných aktivit, což se nám do jisté míry daří, není to cesta k plnému obnovení provozu všech lázeňských a ubytovacích zařízení. Proto chceme společně hledat další nástroje a možnosti pomoci,“ vysvětluje karlovarská primátorka Andrea Pfeffer Ferklová (ANO).

Hlavní snahou primátorky, ředitelů lázeňských hotelů a dalších zástupců subjektů působících v lázeňství je zejména podpora zachování pracovních míst v oboru lázeňství.  „Jedná se o pozice, které jsou velmi specifické a kvůli naší vzdálenosti od Německa velmi často poptávané právě tam. Pokud se nám nepodaří tato místa udržet, nebudeme mít v budoucnu šanci udržet lázeňství jako takové. Navíc se v důsledku pandemie a souvisejících opatření nacházíme v bodě, kdy město nemá dostatek finančních prostředků na rozvoj a investice,“ dodala primátorka.

Premiér se svými ministry určitou představu o podpoře lázeňství mají a navíc chtějí pokračovat v nastavených opatřeních, která mají právě zachování pracovních míst pomoci.

„Máme program Antivirus a kurzarbeit, který podnikatelé v lázeňství kvitují. V rámci vlády i koalice diskutujeme o jejich prodloužení. Víme, že sektor lázeňství je velice důležitý a my se snažíme pomoci, aby byla jistota, že lidé zde nebudou bez práce,“ uvedl k jednání premiér Andrej Babiš (ANO) s tím, že diskuse byla i o tom, jak do lázní nalákat klienty.

Vary°Voucher doplní státní voucher

A s tím by měl pomoci projekt Ministerstva pro místní rozvoj, který bude spuštěn 1. července a je zaměřen na českou klientelu. Zájemci o ozdravnou nebo preventivní lázeňskou kúru získají čtyřtisícový poukaz na pobyt s léčebně rehabilitačními procedurami.

 „Zvolili jsme model, který je podobný systému, jež nastavily Karlovy Vary pro své slevové vouchery. Každý kdo v lázních stráví šest nocí a zakoupí se pět procedur získá od státu příspěvek čtyři tisíce korun. Na tento projekt je alokována jedna miliarda a projekt by měl zatím platit od začátku července do konce letošního roku,“ sdělila ministryně Klára Dostálová (ANO). Hoteliérům a zástupcům lázeňských domů představila také chystaný program přímé podpory, který má provozovatelům ubytovacích zařízení kompenzovat ztráty vzniklé v důsledku uzavření jejich provozu.

Vládní podpora je určena pouze českým klientům a nedá se sčítat s dalšími slevovými kupony. „Člověk může jet do lázní několikrát za rok. A tak například při první cestě použije státní voucher a při druhé třeba ten karlovarský,“ dodala ministryně pro místní rozvoj.

Stávající situaci a orientaci na českou klientelu berou provozovatelé hotelů a lázeňských domů jako výzvu i když v případě Karlových Varů je situace hodně komplikovaná. „Lázeňství v Karlových Varech je postiženo nejvíce z celého lázeňství v celé České republice. Ostatní lázně zaměřené na českou klientelu běží a jsou zaplněny pacienty pojišťoven a rekondičními pobyty. Na Karlovarsku je ten problém hodně specifický, protože většina hotelů byla výrazně na zahraniční klientelu a vše se odvíjí od toho, kdy se otevřou hranice,“ poznamenal prezident Svatu léčebných lázní ČR Eduard Bláha s tím, že pro Karlovy Vary je naprosto klíčové, kdy budou moci začít přijíždět klienti z Ruska, arabských a dalších zemí.

Nyní je třeba dělat masivní kampaň České republiky jako bezpečné destinace, což zástupci vlády přislíbili. „Ale čtyřtisícovou podporu státu pro české klienty samozřejmě také vítáme a věříme, že pokud naučíme Čechy a mladé lidi jezdit do lázní, bude to skvělá investice do budoucna. V tomto směru je státem plánovaná kampaň a projekt slevových voucherů tou pravou investicí,“ dodal Bláha.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky podpora, lázeňství, vouchery, vláda, premiér, Karlovy Vary, lázně, Karlovarský kraj, Andrej Babiš, Klára Dostálová, pracovní místo, Karel Havlíček, ANO 2011, Česko, projekt

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stát bude rozdávat čtyři tisíce korun na lázeňské pobyty  |  Politika  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.