Počasí dnes11 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Situaci na Sokolovsku chce vláda vyřešit do konce června

Do Karlovarského kraje dnes přijel premiér Andrej Babiš společně s ministrem průmyslu a obchodu Karlem Havlíčkem a ministryní práce a sociálních věcí Janou Maláčovou. Velmi zásadní jednání měl premiér hned ráno ve společnosti Sokolovská uhelná, kde se řešil útlum těžby uhlí a propouštění téměř tisícovky zaměstnanců.

„Situaci si uvědomujeme, jsme připraveni pomoci. Vyjasnili jsme si pozice, známe čísla a ministři musejí připravit formu pomoci. Víme, že problémem jsou emisní povolenky,“ uvedl premiér Andrej Babiš.

Ten slíbil, že během příštího týdne bude další schůzka a do konce června musí být o pomoci rozhodnuto.

„Jedná se o dvě věci. Jednou je těžba uhlí a druhou transformace do moderního teplárenství. Musí vzniknout rychlá pracovní skupina, která shromáždí všechna čísla a rozhodne co dál. Problém transformace teplárenství a emisních povolenek není jen problémem Sokolovské uhelné, ale i dalších společností,“ doplnil ministr průmyslu Karel Havlíček s tím, že kompenzace emisních povolenek od státu, není příliš reálná.

V současné době jde hlavně o to, udržet v pracovním procesu zhruba tisíc zaměstnanců. Těm hrozí, že v polovině roku budou bez práce.

„Situace v kraji je tíživá a musíme ji řešit. Už nynější čísla ukazují, že nezaměstnanost tady bude hrát velkou roli,“ dodala ministryně Jana Maláčová.

Jednání zástupců vlády a Sokolovské uhelné byl přítomen i hejtman Karlovarského kraje Petr Kubis, který vyjádřil naději, že vše dobře dopadne.

Předseda dozorčí rady Sokolovské Uhelné Jaroslav Rokos sdělil, že společnost přichází měsíčně kvůli povolenkám o sto milionů korun v plynárenské oblasti. „Věřím, že se nám společně podaří oddálit proces propouštění do doby, než na Sokolovsku vzniknou nová pracovní místa,“ uzavřel Jaroslav Rokos.

Po jednání na Sokolovské uhelné diskutoval premiér Babiš se starosty obcí Sokolovska a poté odjel do Drmoulu na slavnostní otevření silničního obchvatu.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky Sokolovská uhelná premiér, emisní povolenky. Karlovarský kraj, Karlovarský kraj, okres Sokolov, Andrej Babiš, Jana Maláčová, Karel Havlíček, Sokolovská uhelná, emisní povolenka, Petr Kubis

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Situaci na Sokolovsku chce vláda vyřešit do konce června  |  Politika  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.